Totaalleverancier in prefab beton

100 jaar kennis van betonnen elementen

Haitsma Beton

Eén van onze organisatieonderdelen

Ballast Nedam bestaat uit 18 organisatieonderdelen. Haitsma Beton hoort daar sinds 1993 ook bij. Haitsma ontwerpt en produceert betonnen elementen. Deze vinden hun weg binnen heel Nederland maar ook in Duitsland, België, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Haitsma Beton ontwerpt en produceert prefab betonnen elementen voor verschillende marktsegmenten, zoals barriers en heipalen. Ook produceert het uitzonderlijk lange voorgespannen liggers die worden ingezet in bruggen en viaducten. De overige elementen worden onder andere toegepast in stations, parkeergarages, gebouwen en wegen.

Deze elementen worden door Haitsma Beton geproduceerd vanuit haar eigen betoncentrale en zes productiehallen met modern materieel en grote hijscapaciteit.

De combinatie van verschillende organisaties

Haitsma Beton werkt intensief samen met Hoco Beton, welke ook als organisatieonderdeel bij Ballast Nedam hoort. Deze twee bedrijven kennen overeenkomsten, maar hebben ook eigen, onderscheidende kennis in huis. Een deel van de specialistische expertise van Haitsma Beton zit op het gebied van betonnen voertuigmarkeringen: prefab betonnen barriers. Dit eigen ontwerp van het voertuigkerende systeem heeft gezorgd voor een internationaal succesverhaal.

De kracht van Haitsma Beton

Haitsma Beton is een dynamische organisatie waar ruim negentig mensen werken. Door een platte organisatiestructuur kan snel worden ingespeeld op de dynamiek die inherent is aan bouwprocessen. Kenmerkend is de deskundigheid van de vakmensen. Meedenken aan de best mogelijke prefab oplossing voor elk project, afspraken nakomen, samen vraagstukken oplossen: dat is de kracht van de organisatie.

Investeren in eigen mensen wordt gedaan door middel van opleidingen en begeleiding. Kansen worden aangeboden aan jong talent met grote ambities.

Uitdagingen

Door haar specifieke expertise is Haitsma Beton voor elk project in staat om te adviseren over de best mogelijke oplossing in prefab beton. Ze weten de juiste vragen te stellen en kunnen wensen van de klant realiseren. Een open en transparante houding hierin is erg belangrijk.

Daarbij gaat Haitsma Beton uitdagingen niet uit de weg. Directeur Wim Comello: "We krijgen er zelfs energie van om oplossingen te bedenken voor producten die op het eerste gezicht onmogelijk leken te zijn. Wij dagen onszelf uit om grenzen te verleggen".

Sterke focus op de omgeving

Haitsma Beton is gevestigd in Kootstertille, Friesland. Omdat de fabriek in de directe nabijheid van bebouwing staat, onderhouden zij duurzame relaties met de omgeving. De logistieke bewegingen van het grote en zware materieel wordt met secuur georganiseerd. Daardoor veroorzaken zij geen onnodig overlast voor de omgeving.

Daarnaast werkt Haitsma Beton aan duurzame ontwikkelingen. Omdat beton door de cementproductie bijdraagt aan een verhoogde CO2 uitstoot, onderzoekt Haitsma Beton manieren om dit zoveel mogelijk te reduceren. Zo zijn zij gestart met het uitvoeren van proeven met geopolymeren: een duurzame vervanger waarbij geen cement meer te pas komt.

Veiligheid is met groot en zwaar materieel enorm belangrijk. Veiligheidsrondes en inspecties dragen bij aan veiligheidsbewustzijn en werken preventief. Het consequent uitvoeren van deze rondes vraagt om grote betrokkenheid van eigen mensen. Op het gebied van digitalisering zet Haitsma Beton stappen met het parametriseren van berekeningen van voorgespannen liggers. Momenteel passen zij deze techniek toe op nieuwe producten.

Meer informatie?

Wim Comello

Managing Director Haitsma Beton

In 1986 is Wim gestart bij Haitsma Beton en na verschillende functies is hij vanaf 2013 werkzaam als Managing Director. Sinds 2019 is Wim ook verantwoordelijk voor Hoco Beton. Zijn trots zit hem in de groei van de medewerkers en de twee verschillende bedrijven.

→ Bekijk de website van Haitsma Beton