Horizons Amsterdam
Woongebouw Horizons ademt, denkt en voelt. Dit nieuwe duurzaamheidsicoon in de Amsterdamse Sluisbuurt is ontworpen met de kringloop van de natuur en de werking van het menselijk lichaam als inspiratiebron. Deze ontwikkeling van Ballast Nedam Development bevat 126 koop- en huurappartementen, bedrijven op de begane grond en een ondergrondse parkeergarage voor auto's en scooters, inclusief laadvoorzieningen.
-
62 procent biobased en hergebruik
-
3.000 ton CO2 opslag
-
96 procent herbruikbaar
De nieuwe standaard
De 7 verschillende daklandschappen staan symbool voor het natuurlijke karakter van Horizons. Het gebouw is energiepositief, waardoor het energie levert in plaats van dat het energie gebruikt. Zonder dat jij het vanaf de straat kunt zien, wekken de zonnepanelen in het ontwerp en in de luifels energie op. Ondertussen fungeren elektrische deelauto's als batterij, zodat de energie wordt opgeslagen. Met een aandeel van 133% aan opgewekte hernieuwbare energie en een primair fossiel energiegebruik van -23 kWh zet Horizons de nieuwe standaard voor bouwend Nederland.
CO2-negatief
Nieuwe innovaties zorgen ervoor dat Horizons circulair is en slim omgaat met grondstoffen. Het houten gebouw slaat maar liefst 3.000 ton CO2 op en in de vloer komen extra glaskorrels. Deze voegen massa toe, zodat de akoestiek verbetert en het gebouw flexibeler is.
Voor de natuur
Met daktuinen, groene daken, beplanting tussen de gevels en een grote binnentuin is dit woongebouw een feest voor planten en dieren. In totaal krijgt Horizons ruim 30 insectvriendelijke plantensoorten. Enkele daktuinen zijn uitsluitend voor dieren toegankelijk, zodat de biodiversiteit ongestoord haar gang kan gaan.
Een gesloten kringloop
De zogenoemde Biomakery™ is het groene hart van het gebouw. Deze installatie zuivert het afvalwater van de bewoners op biologische wijze, waarna het water weer gebruikt kan worden voor de wasmachines, het bewateren van de planten en het doorspoelen van toiletten. GFT-afval wordt verzameld in de EcoCreation™ en omgezet in vruchtbare grond, wat weer wordt gebruikt in de binnentuin en op de dakterrassen als voeding voor de beplanting. Door het verantwoorde materiaalgebruik levert het een bijdrage aan de natuur in plaats van dat het schade toebrengt.
Ontmoeten en samenleven
Het gebouw gaat eenzaamheid tegen en zorgt voor verbinding tussen bewoners. Het hart van het gebouw bestaat uit een aantrekkelijke botanische tuin, een bomenhof met tiny forest en een gezamenlijke woonkamer. Er is sterk ingezet op sociale duurzaamheid en het ontwerpen van een warm en gastvrij gebouw. De woonkamer van Horizons is een verlengstuk van ieders woning en heeft werkplekken, plekken om te ontspannen en gedeelde voorzieningen, zoals wasmachines, bibliotheek en gereedschappen. Op de groene (dak)terrassen kunnen bewoners ontmoeten, tuinieren, sporten, eten en ontspannen.
Meer informatie?
Onno Dwars
CEO Ballast Nedam Development
Als CEO van Ballast Nedam Development verlegt Onno grenzen om de wereld een betere plek te maken voor mens en natuur.