Vermogen om te leren en aan te passen belangrijkste succesfactoren van Ballast Nedam

Onze halfjaarresultaten tonen aan dat we in lijn zijn met ons businessplan voor 2020. Gezien de huidige COVID-19-omstandigheden is veerkracht relevanter dan ooit tevoren. Het is het resultaat van flexibel zijn; van ons vermogen om te leren en ons aan te passen. Deze succesfactoren, samen met onze focus op sterke relaties, helpen ons om door te werken en op koers te blijven met ons businessplan.

Effecten van COVID-19

Onze belangrijkste focus gedurende de afgelopen periode lag bij onze mensen en hun veiligheid. We hebben veel veiligheidsmaatregelen genomen, zodat we onze medewerkers en daarmee ook ons bedrijf kunnen beschermen. Daarnaast zorgde de pandemie voor een hoge mate van betrokkenheid en zorg voor elkaar binnen ons bedrijf.

Dankzij de professionaliteit en toewijding van onze medewerkers bleven alle projecten operationeel tijdens de uitbraak van COVID-19. Echter hebben de gevolgen van de pandemie voor een daling van de productiviteit in ons bedrijf gezorgd. Op het hoogtepunt was bijna 3 procent van ons personeel ziek gemeld of had COVID-19-gerelateerde symptomen. We zien deze aantallen afnemen en onze medewerkers op buitenlandse projecten weer aan het werk gaan. We hebben ook de meeste vertragingen op leveringen van materialen kunnen ondervangen.

Flexibiliteit als mindset

In ons 140-jarig bestaan als bedrijf hebben we voor veel uitdagingen gestaan. Om deze te overwinnen, moeten we continu flexibel zijn, ons aanpassen en op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden. Deze mentaliteit is één van onze belangrijkste sterktes.

Onze onlangs benoemde CEO Kemal Sağlam legt uit: “De belangrijkste succesfactoren zijn ons vermogen om te leren en ons aan te passen. Tijdens de COVID-19 periode realiseerden we dat onze internationale toeleveringsketen -iets waar we erg trots op zijn- een bedreiging werd tijdens de lock-down. Zo liep de levering van materialen, zoals bijvoorbeeld liften uit Italië, vertraging op. We moesten anders werken om onze activiteiten gaande te houden. Besluitvorming, processen, allocatie van middelen en communicatie dienden te worden aangepast aan de nieuwe realiteit. Het heeft ons geleerd om risico’s beter te spreiden, alternatieve toeleveringsketens te organiseren en onze bedrijfsstrategie aan te passen waardoor we er samen sterker uitkomen. Dit vermogen om mee te veranderen is een sleutel tot succes en niet alleen in de bouw: bedrijven met een hoge leer- en aanpassingscurve hebben grotere overlevingskansen.”

Focus op procesresultaten en relaties met stakeholders

Als bouw- en ontwikkelbedrijf richten we ons op onze projectresultaten. Veiligheid, kwaliteit, tijdige levering en (kosten)efficiëntie zijn ons bestaansrecht. Daarnaast richten we ons op onze procesresultaten. “Onze manier van werken is een belangrijk focuspunt”, stelt Sander Lefevre, bestuurslid sinds 2016. “Dat betekent klantgericht en transparant zijn en openstaan voor verandering. Het gaat om de oprechte bereidheid om samen te werken met klanten, partners en onderaannemers met een sterk betrokken team dat wordt geleid door ambitieuze leiders.”

We zijn gericht op het zoeken naar mogelijkheden en oplossingen samen met onze stakeholders. “Toen bijvoorbeeld crises als PAS, PFAS en COVID-19 zich voordeden, probeerden we binnen de sector oplossingen te zoeken om met nieuwe omstandigheden om te gaan en gezamenlijke doelen levend te houden. Dankzij onze sterke relaties met onze klanten, leveranciers, onderaannemers en lokale gemeenschappen en onze flexibiliteit om ons aan te passen, konden we op koers blijven.” Om Charles Darwin te citeren: “Het is niet de sterkste van de soort die overleeft, noch de meest intelligente die overleeft. Het is degene die zich het best kan aanpassen aan verandering.”

Financiële resultaten

Kijkend naar de halfjaarresultaten, zijn we in lijn met het businessplan voor 2020. Onze halfjaaromzet uit Q2 bedraagt 396,5 miljoen euro. Onze EBITDA bedraagt 10,8 miljoen euro. We behouden een goede kwaliteit van de orderintake en een orderboek dat nog steeds stabiel is op 1,4 miljard euro.

Hoogtepunten van onze projecten

Een greep uit de hoogtepunten van onze projecten van de afgelopen zes maanden:

  • IXAS | De opening van de twee noordelijke tunnelbuizen van de A9 Gaasperdammertunnel; de langste landtunnel van Nederland. We hebben een gezamenlijke stap gezet naar het uiteindelijke doel van het project: de bereikbaarheid van de noordelijke randstad verbeteren en het vergroten van de leefbaarheid van Amsterdam Zuidoost. Ballast Nedam is hier onderdeel van het PPS-consortium. Het project is een mooi voorbeeld van samenwerking, duurzame oplossingen en technologische uitmuntendheid.
  • De Groene Loper | Dit project in Maastricht bleek wederom een ​​van de meest duurzame gebiedsontwikkelingen van Nederland te zijn. De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft fase 2A van het project beoordeeld met vier sterren. Deze beoordeling is geheel in overeenstemming met de ambitieuze duurzaamheids- en circulariteitsnormen.
  • Project Jonas | Een nieuw verworven project van Amvest. Project Jonas, geïnspireerd door de legende 'Jonas en de walvis' is een bijzonder project welke centraal is gebouwd in de IJburgbaai van Amsterdam. In totaal worden 273 appartementen gerealiseerd met een breed scala aan faciliteiten, waaronder een dakstrand, parkeerkelder en de indrukwekkende 'canyon'.
  • Hart van Zuid | Bij de culturele hotspot Hart van Zuid, waar Ballast Nedam deel uitmaakt van het PPS-consortium, is het nieuwe Theater Zuidplein opgeleverd. Naast twee theaterzalen en een café-restaurant huisvest het ook een nieuwe vestiging van de Bibliotheek Rotterdam: Zuidplein. Het is de tweede grote mijlpaal van Hart van Zuid, het gebiedsontwikkelingsproject dat zicht richt op een bruisend centrum voor Rotterdam Zuid.
  • MindLabs, Tilburg | Ballast Nedam Zuid heeft het contract getekend voor de bouw van MindLabs in Tilburg. MindLabs richt zich op innovatie binnen de gebieden robotica, taaltechnologie, serious gaming en kunstmatige intelligentie. De huidige stalen frames van de verbindende Hal 70 gaan het hart van MindLabs vormen. Naast deze hal wordt een nieuwe transparante 5-laagse gebouw gerealiseerd.
  • Overname Heitkamp Construction Swiss | Ballast Nedam bezit sinds 31 maart 2020 49% van de aandelen in Heitkamp Construction Swiss (HCS). Als tunnelbouwexpert, bekend van de bouw van de Gotthard-tunnel, versterkt Heitkamp Construction Swiss het portfolio van Ballast Nedam en haar (internationale) Infra divisie.

Vooruitzichten: bescheiden positief

Als we deze koers voortzetten, slagen we erin financieel stabiel te blijven en blijven onze vooruitzichten bescheiden positief. Het is echter nog onzeker welke effecten van COVID-19 in de toekomst zullen optreden, bijvoorbeeld door vertraagde investeringsbeslissingen. De ontwikkelingen rondom COVID-19 zullen ongetwijfeld invloed hebben op nieuwe projectopdrachten. De impact hiervan is afhankelijk van overheidsinitiatieven en wetgeving, internationale handelsmogelijkheden en herstel van vertrouwen. Om de bouwindustrie een boost te geven, is overheidssteun in de vorm van opdrachten van belang voor infrastructurele projecten. Bovendien worden vertragingen bij de ontwikkeling van woningen verwacht, hoewel de vraag nog steeds blijft groeien. Ook hierbij speelt de overheid een rol in het versnellen van procedures.

Onze voorzitter van de Raad van Bestuur, Cenk Düzyol, deelt zijn visie op de toekomst van Ballast Nedam: “Met ons kompas naar de toekomst zijn we optimistisch en hebben we vertrouwen in onze eigen mogelijkheden en kracht. Rönesans Holding is ons solide moederbedrijf en door ENR betiteld tot 23e in de lijst van 's werelds grootste internationale bouwbedrijven, komend van de 33e positie. We hebben veel succesvolle Business Units, bekwaam personeel en veel ervaring onder onze medewerkers. We zullen de weg zoals we die hebben uitgestippeld voortzetten, waarbij we onze bedrijfsactiviteiten voortdurend monitoren en hierop reflecteren. We gaan nieuwe uitdagingen aan, we leren, we passen ons aan en we komen er sterker uit.”