Dakherstel vliegveld Sint Maarten

In september 2017 was in de Cariben maar weinig bestand tegen de verwoestende kracht van orkaan Irma. Van één van de belangrijkste luchthavens in de regio – op Sint Maarten – rukte ze het complete dak los. Het gebouw volstrekt onbruikbaar achterlatend. Ballast Nedam brengt een nieuw en orkaanbestendig dak aan. Waarna de luchthaven haar cruciale positie en allure kan terugwinnen.

Direct na de ramp vervulde Princess Juliana International Airport een belangrijke rol in de wederopbouw – ondanks het ontbreken van het dak – door te fungeren als uitvalsbasis voor hulpdiensten. Al die tijd hadden water en schimmels vrij spel, waar het gebouw flink onder leed. Gelukkig was er ook goed nieuws: na inspectie bleek dat de constructie van het gebouw intact was gebleven. We konden beginnen met het dak.

Fase I: Eerst waterdicht

Voor de wederopbouw lieten we al het materiaal uit Nederland overkomen. Met efficiënte logistiek en de tomeloze inzet van lokale arbeiders leverden we binnen 3 maanden het gebouw waterdicht op, voorzien van een tijdelijk, constructief dak. Een verademing voor de luchthaven, want nu kon het overig herstelwerk van start. Tegelijk kan het gebouw nu een provisorische aankomst- en vertrekhal bieden aan reizigers, die een jaar lang terecht moesten in noodgebouwen.

Fase II: Daarna orkaanbestendig

Het tijdelijke waterdichte dak is nog kwetsbaar wanneer het orkaanseizoen aanbreekt. Lokale arbeiders en ervaren vaklieden uit Nederland werken zij aan zij om zo snel mogelijk de constructie te versterken. Op de waterdichte bescherming brengen we een definitief dak aan in een robuuste constructie, met speciale aandacht voor de montage bij de overstekende rand van het gebouw. Zijn we klaar, dan is het dak bestand tegen windsnelheden tot 185 mph (300 km/uur).

Locatie

Simpson Bay, Sint Maarten

Tags
  • International Projects
  • bouwen met de winkel open
  • construction
  • renovatie
Projectgegevens

Project Fase: Realisatie

Bouwtijd: 2018 - 2019

Kenmerken: aluminium River Clack beplating van 390 mm breed en 0,8 mm dik, bevestigd op omega liggers

Opdrachtgever: Princess Juliana International Airport

Markt: Utiliteitsbouw

Contractvorm: Design & Construct

Werelddoelen