Eerste bewoners betrekken Tuinbuurt Vrijlandt Rotterdam
Een bijzondere dag voor de eerste zes bewoners van Tuinbuurt Vrijlandt: zij namen vandaag de sleutel van hun duurzame woning in ontvangst in deze groene en duurzame wijk in Rotterdam.
Een vogelvriendelijke wijk
De kopers en huurders ontvangen tijdens de oplevering ook een vogelpakket om hun tuin of balkon aantrekkelijk te maken voor vogels. Tijdens de ontwerpfase is aan de tekentafel veel aandacht besteed aan het stimuleren van de biodiversiteit in dit tuindorp van de 21e eeuw. Tuinbuurt Vrijlandt wordt hiermee een natuurinclusieve en klimaatadaptieve wijk midden in Rotterdam.
"De vogelpakketten helpen bewoners om hun ogen te openen voor hun gevleugelde wijkgenoten. Door de pakketten maken ze hun tuin vogelvriendelijker en ontdekken ze al gauw de ene na de andere vogelsoort. We merken dat zo de liefde voor vogels wordt aangewakkerd, waardoor ze ook beter voor ‘hun’ vogels willen zorgen", zegt Hanne Tersmette-Strijland van Vogelbescherming Nederland.
Een sociaal tuindorp
Dankzij de variatie van huurwoningen en koopwoningen in verschillende segmenten ontstaat er een inclusieve wijk. Dat sluit ook goed aan bij het sociale aspect van de tuindorp gedachte, waarin de bewoners elkaar kunnen helpen en voor elkaar klaar kunnen staan. Hiermee levert Tuinbuurt Vrijlandt een aanzienlijke bijdrage aan de doelstellingen van het NPRZ (Nationaal Programma Rotterdam Zuid). Dit programma heeft de doelstelling om onder andere de woonkwaliteit in Rotterdam Zuid te verbeteren.
De woningen zijn energieneutraal, beschikken over groencertificaten en materiaalpaspoorten. Tuinbuurt Vrijlandt beschikt over een hoge GPR score van 8. Alle woningen zijn gasloos door aansluiting op stadsverwarming, hebben mechanische ventilatie met warmte terug winning en vanwege de groene tuinen worden ze standaard voorzien van regentonnen. Op de tuinbergingen ligt mos/sedum op de daken.
Blije bewoners
Maurice en Merel hebben de sleutel van hun huis gekregen: “Het duurzame aspect van Tuinbuurt Vrijlandt sprak ons erg aan”, aldus Maurice. “We zijn blij dat we van het gas af zijn en onze eigen energie opwekken. We hebben nu al contact met de andere nieuwe bewoners en hebben veel zin om met elkaar een fijne wijk te creëren.”