‘Wij geven bestaande bebouwing een tweede leven’
30-09-2024
Op 1 januari 2023 treedt de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. Omdat dit een hoop verandert voor bouwers en gemeenten, starten Ballast Nedam Development en dochteronderneming Laudy Bouw & Ontwikkeling een proefproject samen met gemeente Maastricht. Binnen dit project bouwen we een onderdeel van project De Groene Loper Maastricht volgens de nieuwe Wkb-regels, zodat we kennis kunnen opdoen voordat de startdatum van de Wkb ingaat.
Onder de Wkb verschuift de technische kwaliteitsborging van gemeenten naar de zogenaamde private kwaliteitsborging bouw.
Als bouwende partijen moeten Ballast Nedam en dochteronderneming Laudy Bouw & Ontwikkeling na ingang van de Wkb bewijzen dat de kwaliteit van het bouwwerk voldoet aan alle eisen die zijn gesteld vanuit het Bouwbesluit.
Jan: “Dit betekent dat er meer toetsingen moeten worden gedaan en we gedurende het bouwproces zaken moeten monitoren. Aan het einde leveren we de bewijslast in; een bouwdossier waarin staat hoe wij de zaken hebben gerealiseerd. De kwaliteitsborger geeft daar zijn goedkeuring op. De taak van de gemeente – de controle en dossiervorming gedurende de bouw – is dus naar ons verlegd. Onderaannemers worden op eenzelfde manier betrokken als wij. Degene die het beton stort weet dat hij dit volgens de tekeningen moet doen en dat zijn werk wordt gekeurd. Heeft hij het niet goed gedaan volgens de keuring, dan moet het gecorrigeerd worden. Wij houden het dossier bij en blijven als hoofdaannemer aansprakelijk.”
Rob legt uit: “We hebben gekozen voor dit deelproject binnen De Groene Loper Maastricht, omdat het een grote omvang heeft. Het gaat om 91 woningen in totaal. Dit maakt het financieel aantrekkelijk als proefproject en het is voordeliger dan de kwaliteitsborging van één enkele woning.”
Jan voegt toe: “Daarnaast heeft dit project het voordeel van herhaling. Die 91 woningen worden in elf blokken gerealiseerd en worden ook per blok opgeleverd. De ervaringen van blok 1 kunnen we dus meenemen naar blok 2. Bij blok 11 moet het dus helemaal goed gaan, binnen hetzelfde pilotproject.”
Op dit moment krijgen kopers bij de aanschaf een document met alle relevante informatie over de woning. Straks krijgen ze ook de rapportage van de kwaliteitstoetsen, waarin wordt verklaard dat de woning voldoet aan het Bouwbesluit.
Jan voegt toe: “Als er iets misgaat, is het bovendien makkelijker aan te tonen. Doordat we het aan de voorkant hebben opgemaakt, is het dossier er al. Als er na oplevering iets mis blijkt te zijn, kunnen we in het dossier van de woning nakijken: wat is er fout gegaan bij de uitvoering? De bewijslast, die heb je al overgedragen. De koper wordt beter geïnformeerd en voorzien van een dossier waar hij vroeger geen toegang toe had.”
De samenwerking tussen gemeente Maastricht, Ballast Nedam en Laudy Bouw & Ontwikkeling verloopt goed. Tot nu toe zijn de betrokkenen enthousiast. Rob vertelt: "Als het goed is, starten we na de zomervakantie met bouwen. Daarvoor hebben we nog overleg over de ruimtelijke aspecten, zoals onder andere het welstandsaspect dat nog wordt verwerkt in nieuwe tekeningen."
Ook Rene Lecluse, regiodirecteur van Ballast Nedam Development, is blij met deze pilot. “Via deze pilot leggen we het ontwikkel- en bouwproces onder een vergrootglas en delen we waardevolle lessen met de organisatie. Door de cyclus bedenken-vastleggen-uitvoeren-controleren structureel goed vast te leggen, zal de kwaliteit nog beter geborgd zijn. Dat is goed voor het product, maar uiteindelijk nog veel beter voor de bewoners van De Groene Loper Maastricht. Juist daar doen we het voor."
Rob: "In theorie zou de kwaliteit erop vooruit moeten gaan. Ons proefproject gaat het laten zien.”