Van afstand tot de arbeidsmarkt tot carrière in de bouw

Social Return bij Ballast Nedam

Van afstand tot de arbeidsmarkt tot carrière in bouw

Via Social Return creëert Ballast Nedam werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Aanvankelijk richtten we ons op minstens vijf extra Social Return-plaatsingen per jaar, maar dit gaat vele malen harder dan verwacht. HR-adviseur Piet Verbaant heeft in 2021 maar liefst veertien extra Social Return-medewerkers begeleid.

Piet zet zich al jaren vol overtuiging in voor Social Return. Volgens hem is het een maatschappelijke must, maar ook een win-winsituatie: “Als je deze talenten een kans biedt en goed begeleidt, heb je medewerkers voor het leven. Die gaan nooit meer weg.”  

Hij vertelt dat we als grote onderneming geen andere keus hebben. “We moeten de samenleving omarmen en iedereen een kans bieden. Bij Ballast Nedam doen we dit al heel lang. Twintig jaar geleden had ik al Social Return-medewerkers, ook al heette het toen anders. Jongens die van het UWV kwamen, zette ik in voor allerlei klussen op de bouwplaats. Sommigen zijn ver gekomen, hebben een opleiding gedaan, een vaste baan gekregen en zijn nog steeds in dienst. Dat is mooi. Het hogere doel is mensen helpen, maar als ze dan ook nog eens van toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf, is het een win-winsituatie.”

Vakman én mens 

Piet werkt sinds 1977 bij Ballast Nedam; eerst als uitvoerder en sinds 25 jaar als HR-adviseur en personeelscoördinator bij Ballast Nedam Zuid en dochteronderneming Laudy Bouw & Ontwikkeling. “Als HR-adviseur met ervaring op de bouwplaats kan ik goed invoelen wat uitvoerders en bouwvakkers nodig hebben. Dat maakt het communiceren met collega’s en leerlingen een stuk makkelijker.”  

Zijn ervaring in de bouw helpt ook bij zijn werk met Social Return-medewerkers. “Ik begeleid ze niet alleen in de organisatie, maar ik geef ze ook een stukje bouwkunde. We nemen alle tijd voor de medewerkers en proberen kennis over te dragen en hen te helpen in hun ontwikkeling. Het gaat hier om de groei als vakman én als mens. Daaraan bijdragen heb ik altijd graag gedaan en nu is het al jaren mijn dagelijks werk.”  

Ik begeleid ze niet alleen in de organisatie, maar ik geef ze ook een stukje bouwkunde
Piet Verbaant HR-adviseur Ballast Nedam

Instelling en motivatie 

Als een Social Return-medewerker langdurig bij Ballast Nedam aan de slag wil, zijn een goede instelling en motivatie onmisbaar. Dus als Piet merkt dat iemand het niets vindt, neemt hij afscheid van diegene. “Er zijn medewerkers die de bouwplaats al na twee dagen voor gezien houden. Maar als iemand gemotiveerd en leergierig is, gaan we met elkaar verder.” Piet kijkt naar wat iemand wél kan en zoomt daarop in. “Dan geven we diegene een opleiding en kan ik hem inzetten als structurele medewerker. En daar word ik blij van.” 

Zo zag Piet een keer een 18-jarige jongen de vloer vegen bij een project. ”Hij stond daar te vegen, puur en alleen omdat het moest van de gemeente. Ik zag hem af en toe helpen bij de timmermannen en vroeg of hij dat niet liever wilde doen. Hij was vol ongeloof, maar heel enthousiast. Dus bracht ik hem in contact met onze bouwmensen. Hij is de opleiding tot timmerman gaan doen en is nu met niveau 3 bezig."

Samenwerken 

Ballast Nedam werkt met Ampliar, een detacheerder die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet. Volgens Piet is een eerste werkweek bepalend voor de rest van het traject. Dat traject valt of staat met de juiste begeleiding. Als een van de nieuwe Social Return-medewerkers zich ziekmeldt, rijden ze er met de auto en paracetamol naartoe om hem op te peppen. Ook de opvang op de bouwplaats is cruciaal voor de rest van het traject. Piet vertelt: “Het is belangrijk dat iemand van Social Return een aanspreekpunt heeft op de bouwplaats. Dat er collega’s zijn die hem of haar opvangen in de bouwkeet en op een fijne manier met diegene omgaan.”  

“We hebben mensen van boven de 60, die nog steeds opruimen en dat met plezier doen tot aan hun pensioen blijven doen. Ook hebben we sinds kort twee ex-gedetineerden aan de slag. Die doen het hartstikke goed. Een andere Social Return-medewerker kwam als vluchteling met zijn gehandicapte vrouw uit Eritrea. Hij startte als leerling bij de metselaars en is heel gemotiveerd. Hij slaagde al voor BBL1 en doet nu BBL2. De Nederlandse taal gaat nog niet zo goed, want die lessen zijn door corona op de lange baan geschoven. Maar het is een fantastische vent en een goede aanvulling in het team. We willen hem een vast contract aanbieden, zodat hij door kan met zijn leven.” 

Terug naar: