Dé oplossing voor PFAS?

Grondreinigingscombinatie, een samenwerking tussen Ballast Nedam, BAM Infra en Afvalzorg, is in maart gestart met een grootschalige reinigingsproef om PFAS-houdende grond te reinigen. Uit onderzoek is gebleken dat reiniging tot onder de hergebruik norm mogelijk is.

Tussen de weilanden in Assendelft wordt op locatie Nauerna verontreinigde grond, sorteerzand, veegvuil en RKG-slib gereinigd tot herbruikbaar zand. Verontreiniging met asbest, minerale olie, PAK’s, zware metalen – en nu dus ook PFAS – worden met behulp van de onlangs verbeterde extractieve grondreinigingsinstallatie teruggebracht tot de hergebruiknorm klasse industrie uit het Besluit Bodemkwaliteit. John Verkaart, Operationeel manager bij de Grondreinigingscombinatie en BN-er, geeft ons een kijkje achter de schermen.

Sinds het begin onderdeel van de club

Op het bedrijventerrein van 15 hectare groot in Assendelft wordt sinds 1996 dagelijks door de Grondreinigingscombinatie vervuilde grond gereinigd. Vanaf het begin sloot collega John Verkaart zich aan bij de grondreinigingsclub en hij kent het bedrijf als geen ander. “Al 23 jaar ben ik hier op het terrein te vinden. Samen met mijn team zorg ik ervoor dat aannemers door heel Nederland van hun grond af kunnen komen, zodat zij hun projecten weer letterlijk van de grond kunnen laten komen. Nu met de hele PFAS-situatie merk ik hoe belangrijk het is om als grondreiniger van toegevoegde waarde te zijn in de bouwwereld.”

6.000 ton PFAS-houdende grond

De afgelopen maanden is door de Grondreinigingscombinatie een grootschalig onderzoek uitgevoerd om PFAS-houdende grond te reinigen. “Samen met 19 andere collega’s heb ik dit unieke onderzoek mogen uitvoeren. De eerste stap was een proef met PFAS-houdende grond in het laboratorium afgelopen jaar. Nadat deze succesvol was verlopen, kregen we toestemming om de proef op grote schaal uit te voeren.”

De proef is uitgevoerd met circa 6.000 ton PFAS-houdende grond uit heel Nederland. PFAS is te vinden in tal van producten en kunnen door emissies en incidenten in de bodem, bagger en in het oppervlaktewater terecht komen. “Toen we met PFAS aan de slag gingen, hebben we eerst onderzocht wat het reinigingsrendement van onze bestaande installatie was. Daarnaast hebben we gekeken of de handelingen die we uitvoeren bij ander vervuilde grond ook werkt voor PFAS-houdende grond. Door middel van de ‘deeltjesafscheidingsmethode’ is het ons gelukt om de giftige stof deeltjes af te scheiden, met gereinigd en herbruikbaar zand als eindresultaat.

De proeven verliepen zeer succesvol. Een reinigingsrendement van maar liefst 95 % werd behaald. Hiermee komt de grond ruim onder de norm voor hergebruik.

Er is een oplossing

“Ik vind het belangrijk dat mijn werk toegevoegde waarde heeft voor Ballast Nedam. Ik werk hier met veel plezier en zo’n succesverhaal als deze maakt mij enorm trots. We kunnen nu een oplossing bieden aan de bouwers om van hun PFAS-houdende grond af te komen, hoe mooi is dat? Een project hoeft door PFAS niet meer stil te liggen.”

Op dit moment worden vergunningen aangevraagd om meer vervuilde grond te verwerken op locatie Nauerna. De verwachting is dat het reinigingsrendement verhoogt kan worden bij het reinigen van nog sterker vervuilde grond.