CO₂-halfjaarcijfers: mooi op koers richting een CO₂-neutraal Ballast Nedam
14-10-2024
Op dinsdag 26 maart opende Michèle Blom - directeur-generaal Rijkswaterstaat - Asfalt Productie Tiel. Officieel de meest duurzame asfaltinstallatie van Nederland. De aandeelhouders Ballast Nedam, Boskalis Nederland en Van Gelder, zijn trots dat de installatie het meest circulaire asfalt van Nederland kan produceren.
De nieuw gebouwde installatie is zo ingericht dat het op een duurzame manier diverse asfaltmengsels kan produceren. Twee productiestromen kunnen gericht en daardoor zeer efficiënt verwarmd worden, waardoor een aanzienlijke energiereductie wordt behaald.
De eerste productiestroom bevat secundair materiaal zoals freesasfalt. Deze stroom wordt in een trommel indirect verwarmd met hete lucht. Dat voorkomt het verbranden van de bitumen, dat nog op het freesasfalt zit. Zo is het mogelijk het materiaal tot een hogere temperatuur te verwarmen dan in een traditionele asfaltinstallatie. De verwarmingslucht wordt opgevangen en opnieuw gebruikt waardoor energie wordt bespaard. Schadelijke stoffen, zoals COx, NOx en SOx, worden direct thermisch na-verbrand, wat de uitstoot enorm verlaagt.
De tweede stroom bevat primaire stoffen zoals zand en steenslag. Omdat de secundaire stoffen met hete lucht worden verwarmd, is het niet nodig om de temperatuur van de primaire stoffen extra te verhogen om de gewenste eindtemperatuur van het asfaltmengsel (primaire en secundaire stroom) te halen. Dat levert een gasbesparing van 35% op met een even hoge CO2-reductie.
De eerste asfalttonnen uit de nieuwe installatie liggen inmiddels al op de Nederlandse wegen. Jaarlijks verwacht de Asfalt Productie Tiel zo’n 500.000 ton te gaan produceren. Tijdens de opening, waar zo’n 200 gasten bij aanwezig waren, werd aan iedere genodigde een duurzame (boor)kern meegegeven met eveneens een noviteit op het gebied van asfalt: een nieuw type mengsel van 60% RZOAB. Met zowel de installatie als het nieuwe type asfaltmengsel speelt de Asfalt Productie Tiel in op een duurzame en innovatieve toekomst.