Jonas op IJburg: een nieuwe standaard in service en gemak

Een duurzaam gebouw, met de service van een hotel

Jonas

Een nieuw boegbeeld voor de Amsterdamse IJburgbaai: project Jonas. Een bewust duurzaam appartementencomplex, met de service van een hotel. Ballast Nedam West zet hiermee de toon voor de nieuwe manier van wonen: van luxe penthouses tot aan logeerkamers voor gasten buiten je eigen woning en een privé dakstrand om op te zonnen.

  • 273 appartementen
  • 140 meter lengte
  • 8 bouwlagen

Dé nieuwe hotspot van Amsterdam

Wie IJburg zegt, zegt water. Dat is precies wat het project Jonas zo bijzonder maakt. Het bouwplan bestaat uit acht bouwlagen van ongeveer 25 meter hoog, 140 meter lang en 35 meter breed. De ruim 273 appartementen hebben een centrale plek op de Ijburgbaai: een landtong grenzend aan een binnenhaven. Alleen al vanwege deze speciale ligging en de ruimte voor wonen, werken en recreëren maakt dat Jonas de nieuwe hotspot is van Amsterdam.

Alles ‘in huis’

Een plek om te ontmoeten, te ondernemen of om gewoon fijn thuis te zijn. Jonas heeft alles ‘in huis’. Het ontwerp leest dan ook als het verhaal van een ontdekkingstocht. Je vindt er verassende hoeken en ruimtes, met onder andere compacte studio’s, huurwoningen en luxe penthouses. Daarnaast is het hart van het gebouw voorzien van openbare ontmoetingsruimtes, zoals kantoren, horeca en een filmzaal. Allemaal ontworpen met het oog op thema’s die er op deze plek toe doen: water, de kade en maritiem ambacht.

Jonas en de Walvis

De naam Jonas verwijst naar de bekende legende ‘Jonas en de Walvis’. Een avontuurlijk verhaal dat gaat over geborgenheid, veiligheid en huiselijkheid. Deze elementen zijn dan ook allemaal terug te vinden in het ontwerp. Aan de buitenzijde springt de gevel, gemaakt van donkergekleurd geprepatineerd zink, in het oog. Binnen is vooral ‘De Canyon’ de publiekstrekker, een bijzondere plek met verschillende atriums die diverse ruimtes met elkaar verbindt.

BREEAM-outstanding certificaat

Jonas is duurzaam tot in de genen. Een gezonde woonomgeving, duurzaam materiaalgebruik en energie-efficiëntie zijn de basis voor het ontwerp. Met twee materialen in de hoofdrol: hout en duurzaam beton. Ook heeft Ballast Nedam het bouwafval in zeven recyclebare stromen gescheiden, wat zorgde voor een afvalscheidingspercentage van maar liefst 97%. Dat ligt ruim boven het vereiste minimum van 80% vanuit BREEAM.

Als een van de eerste woongebouwen van Nederland is Jonas in 2023 opgeleverd met het BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat, BREEAM Outstanding oplevercertificaat en het BREEAM Outstanding In Use certificaat.

Meer informatie?

Niels Doodeman

Managing Director Ballast Nedam West

In de randstad regio werkt Ballast Nedam West vanuit Rotterdam met trots aan projecten. Deze projecten dragen het kenmerk van het bedrijf door de visie op maakbaarheid en sturing op het ontwerpproces. Met gedreven mensen maken zij steeds meer unieke gebouwen. De samenwerking en professionaliteit maakt Ballast Nedam West succesvol. Juist die samenwerking met mensen is voor Niels de sleutel tot succes.

→ Bekijk de website van Ballast Nedam West
Niels Doodeman bedrijfsdirecteur Ballast Nedam West
Terug naar