Heiproject op zee succesvol opgeleverd

12 pontonpalen transporteren over zee en vervolgens installeren in het Noord-Duitse Wilhelmshaven. Voor deze specialistische klus deed FSRU Wilhelmshaven GmbH een beroep op de maritieme expertise van Ballast Nedam. In samenwerking met verschillende partners is de opdracht volbracht. En dat in nog geen 2 weken tijd.

Aan de pier van Wilhelmshaven ligt permanent een FSRU afgemeerd: een Floating Storage and Regasification Unit. Deze unit ontvangt ladingen vloeibaar aardgas van tankers van over de hele wereld en maakt de liquide stof weer gasvormig. Voor deze zogeheten hervergassingsunit is momenteel een drijvende steiger in aanbouw.

Maritieme expertise

Onderdeel van dit bouwproject is de aanleg van een opstapponton. Ballast Nedam plaatste de 12 palen om dit drijvende toegangsplatform te geleiden; zo kan het meebewegen met het hoogteverschil van zo’n 5 meter tussen de getijden. Jan de Vries, Projectmanager Ballast Nedam: “Het installeren van dit soort palen op het water moet gebeuren binnen zeer nauwkeurige toleranties. Dat is behoorlijk specialistisch werk. Typisch een klus voor Ballast Nedam Infra Projects. Samen met onze partners hebben we deze opdracht binnen de tijd én binnen budget gerealiseerd.”

Staaltje teamwork

De 44 meter lange palen (met elkaar 80 ton in gewicht) zijn vanuit Rotterdam per sleepboot vervoerd naar Wilhelmshaven. “Om de pontonpalen in zee op hun plek te krijgen werd een gripper frame ingezet. TMS Industrial Services knapte speciaal voor dit doel een bestaande gripper op, best een uitdaging gezien het korte tijdsbestek. Op de locatie hebben we met een trilblok van Cape Holland de palen voorgepoot en vervolgens met een heihamer afgeheid.” De succesvolle uitvoering draaide volledig op samenwerking, benadrukt De Vries. “Je doet zo’n project altijd met anderen. Wij huren partijen in, maar het werkt alleen als alles ook goed bij elkaar komt. Dat was nu zeker het geval: half juni begonnen we met mobiliseren en 10 dagen later konden we het project opleveren. Deze klus is echt helemaal volgens plan gegaan.”

Iconisch platform weer in actie voor Ballast Nedam

Bij de werkzaamheden werd ook een oude bekende ingezet: de Jack-up Buzzard. Een platform op hydraulisch aangedreven poten dat boven het wateroppervlak uitsteekt en zo fungeert als drijvend werkeiland. De Buzzard is door Ballast Nedam in 1982 gebouwd en intussen in Engelse handen; speciaal voor dit project werd het iconische platform ingehuurd. Zo was de Jack-up Buzzard na vele jaren weer actief voor Ballast Nedam - een zeer geslaagde reünie.

Terug naar