Nieuwe training voor veilig werken met hijsgereedschappen

Vanuit Ballast Nedam zijn we gestart met de nieuwe training: ‘Werken met hijsgereedschappen’. Inmiddels hebben medewerkers van onze organisatieonderdelen Laudy Bouw & Ontwikkeling en Willems Bouwbedrijf de training gevolgd. Zij kregen twee dagen afwisselend theorie en praktijk, met betrekking tot veilig hijsen.

Dankzij de training krijgen onze collega's extra kennis van onder andere: verschillende soorten hijsgereedschappen, verschillende manieren van aanslaan, hijsen onder hoeken en het bepalen van het zwaartepunt.

Jorg Gidding voorman timmerman bij Laudy Bouw & Ontwikkeling

“Al 25 jaar doe ik deze werkzaamheden in mijn ogen op een veilige manier. Deze training heeft mij nieuwe inzichten gegeven over hoe het ook kan en hoe het eigenlijk moet. Bijvoorbeeld hoe je met een harpsluiting of takelketting werkt, welke hijsgereedschappen geschikt zijn en hoe je hem kan aanpikken. Ik vertel de kennis, die ik tijdens de training heb opgedaan, dan ook door aan mijn collega’s zodat zij er ook van kunnen leren.”

Armand Croonenberg voorman timmerman bij Laudy Bouw & Ontwikkeling

“Door de cursus ben ik bewuster geworden van de impact die ik heb op hijswerkzaamheden. Er moet een goede samenwerking tussen mij en de kraanmachinist zijn om er samen voor te zorgen dat de werkzaamheden veilig gebeuren. Door juiste inschattingen te maken, mee te denken en handsignalen te geven draag ik bij aan een veilige werkomgeving.”

Het belang van trainingen

Binnen Ballast Nedam is het als hijsbegeleider/rigger of aanpikker verplicht om een certificering (TCVT W4-08 of TCVT W4-09) te behalen. Dit is een training met een duur van vijf dagen, waarbij ook berekeningen en hijsplannen moeten worden opgesteld door de deelnemers. In de praktijk bleek dat deze certificeringen te zwaar zijn voor reguliere, dagdagelijkse hijsactiviteiten met een mobiele kraan en met standaard hijsmiddelen. Naar aanleiding hiervan zijn we met elkaar het gesprek aangegaan en is de training 'Werken met hijsgereedschappen' ontstaan.

De training 'Werken met hijsgereedschappen' is een kortere variant voor medewerkers die lasten aan- en afpikken onder een mobiele kraan met behulp van standaard hijsmiddelen (kettingen en hijsbanden) waarvoor geen berekeningen benodigd zijn. Deze training is ontwikkeld in samenwerking met Mammoet Academy, Laudy Bouw & ontwikkeling, Ballast Nedam Materieel en onze afdeling HSE.

Roel van den Brandt timmerman bij Willems Bouwbedrijf

“Ik dacht er wellicht te makkelijk over, maar door de training heb ik toch nieuwe handvatten gekregen om in praktijk nog veiliger te kunnen werken. Ik leerde hoe ik verschillende bouwmaterialen op de juiste manier kan aanpikken en hoe deze aangeslagen moeten worden. Of de hijsbanden sterk genoeg zijn en welke berekeningen we moeten maken om te weten hoe je het beste kan tillen.”

Tim Niemans voorman timmerman bij Willems Bouwbedrijf

“Door de training heb ik een nieuwe manier van stroppen geleerd, hoe je de juiste hijsbanden over de last bevestigt en een veiligere manier van hijsen waardoor je de last ook kan aantrekken en niks eraf kan vallen. Het fijne is dat je de kennis direct in praktijk mee kan nemen. Je hebt er echt wat aan. Dit hadden we eerder moeten doen!”

Ongevallen voorkomen

“Bij hijsactiviteiten gebeuren jaarlijks in Nederland gemiddeld 7 dodelijke ongevallen en 36 ongevallen met ernstig of blijvend letsel tot gevolg. Met deze training willen we vaklieden een meer praktijkgerichte training aanbieden om hen de nodige kennis en vaardigheden bij te brengen zodat veelvoorkomende eenvoudige hijswerkzaamheden veilig kunnen worden uitgevoerd,” zegt HSE-directeur Geert van der Linde.

Take Care

De veiligheidscampagne 'Take Care' is gelanceerd om het veiligheidsbewustzijn verder te vergroten en veilig gedrag te verbeteren. Daaruit voortvloeiend zijn verschillende initiatieven ingezet om de veiligheidsregels bespreekbaar te maken en ervoor te zorgen dat de veiligheidsregels duidelijk zijn. Denk hierbij aan de Take Care uitingen, toolboxen en vrij recent de kwartaalthema’s. Zo zorgen we ervoor dat onze collega's veilig werken en 's avonds weer gezond thuiskomen.
Terug naar: