Hét centrum voor kunstmatige intelligentie

Genoeg ruimte voor onderwijs en onderzoek

MindLabs

Tussen de industriële gebouwen op de Spoorzone in Tilburg is dé plek voor onderzoek naar robotica, taaltechnologie, serious gaming en kunstmatige intelligentie. Allemaal verzameld in een gebouw: MindLabs. Ballast Nedam Zuid heeft hier onder andere de labs van de toekomst, een stukje nieuwbouw en de transformatie van Hal 70 gerealiseerd. Kortom: een nieuwe parel voor de Spoorzone, waar onderwijs en ondernemers alle ruimte hebben om onderzoek te doen naar de wereld van morgen.

  • 12.200 m2 oppervlakte
  • 7 bouwlagen
  • 4 onderzoeksthema's vertegenwoordigd

Nieuwbouw én transformatie

Mindlabs is een zusje voor LocHal, maar dan net even anders. In opdracht van de gemeente Tilburg en Fontys Hogescholen realiseerden we een plek die volledig aansluit bij deze tijd en hebben de industriële parels van Tilburg een tweede leven gekregen. Een grote uitdaging, omdat we een bestaand gebouw transformeerden en dit combineerde met nieuwbouw. Van de al bestaande stalen spanten van Hal 70 werd het hart van MindLabs gebouwd. Naast die hal herrees, grenzend aan een binnentuin, een transparant vormgegeven nieuwbouw met alle ruimte voor kantoren, onderwijs en media. Als laatste stap werd de nieuwbouw van MindLabs aangesloten op de LocHal, zodat de gebouwen weer met elkaar in verbinding staan.


Signature space: Hal 70

Het zes verdieping tellende MindLabs werd gerealiseerd op een piepkleine bouwplaats. Daarom bouwden we eerst 12.200 m2 nieuwbouw en vervolgens de transformatie van Hal 70. Delen van de oude monumentale gevels en de staalconstructie zijn bewaard gebleven en gekoppeld aan een ‘vrije vloer’. Vanaf daar kunnen bezoekers naar de labs, studio’s en horeca. Ze kunnen nu zelfs debatteren op een speciaal ingerichte arena. Zo maakten we van Hal 70 de signature space van MindLabs, de plek waar alles bij elkaar komt.

BIM en MindLabs

Zowel binnen in het gebouw, als tijdens de bouw werd ingezet op interactieve technologieën. Hiervoor werd onze integrale BIM-aanpak ingezet. Zo hebben we van tevoren het project inzichtelijk gemaakt met point cloud data en clashdetectie. Met als resultaat: een doordacht bouwproces, verhoogde efficiency en minder faalkosten. Daarnaast zorgden we ervoor dat niet alleen een fysiek gebouw wordt opgeleverd, maar ook een virtueel gebouw beschikbaar kwam. Informatie over materialen, afmetingen en onderhoudsgegevens werden verwerkt in een digitaal as-built 3D-model. Hiermee kan de opdrachtgever na oplevering gemakkelijk het beheer en onderhoud managen.

Meer informatie?

Terug naar