Hét centrum voor kunstmatige intelligentie

Genoeg ruimte voor onderwijs en onderzoek

MindLabs

Tussen de industriële gebouwen op de Spoorzone in Tilburg komt dé plek voor onderzoek naar robotica, taaltechnologie, serious gaming en kunstmatige intelligentie. Allemaal verzameld in een gebouw: MindLabs. Ballast Nedam Zuid realiseert hier onder andere de labs van de toekomst, een stukje nieuwbouw en de transformatie van Hal 70. Kortom: een nieuw pareltje voor de Spoorzone, waar onderwijs en ondernemers alle ruimte krijgen om onderzoek te doen naar de wereld van morgen.

  • 12.200 m2 oppervlakte
  • 7 bouwlagen
  • 4 onderzoeksthema's vertegenwoordigd

Nieuwbouw én transformatie

Mindlabs wordt een zusje voor LocHal, maar dan net even anders. In opdracht van de gemeente Tilburg en Fontys Hogescholen realiseren we een plek die volledig aansluit bij onze tijd en de industriële parels van Tilburg een tweede leven geeft. Een grote uitdaging, omdat we een bestaand gebouw transformeren en dit combineren met nieuwbouw. Van de al bestaande stalen spanten van Hal 70 maken we het hart van MindLabs. Naast die hal verrijst, grenzend aan een binnentuin, een transparant vormgegeven nieuwbouw met alle ruimte voor kantoren, onderwijs en media. Als laatste stap sluiten we de nieuwbouw van MindLabs aan op de LocHal, zodat de gebouwen weer met elkaar in verbinding staan.


Signature space: Hal 70

Het zes verdieping tellende MindLabs realiseren we op een piepkleine bouwplaats. Daarom bouwen we eerst 12.200 m2 nieuwbouw en gaan vervolgens verder met de transformatie van Hal 70. Delen van de oude monumentale gevels en de staalconstructie houden we overeind en koppelen we aan een ‘vrije vloer’. Vanaf daar kunnen bezoekers naar de labs, studio’s en horeca. Ze kunnen zelfs debatteren op een speciaal ingerichte arena. Zo maken we van Hal 70 de signature space van MindLabs, de plek waar alles bij elkaar komt.

BIM en MindLabs

Zowel binnen in het gebouw, als tijdens de bouw zetten we in op interactieve technologieën. Hiervoor zetten we onze integrale BIM-aanpak in. Zo hebben we van tevoren het project inzichtelijk gemaakt met point cloud data en clashdetectie. Met als resultaat: een doordacht bouwproces, verhoogde efficiency en minder faalkosten. Daarnaast zorgen we ervoor dat niet alleen een fysiek gebouw wordt opgeleverd, maar ook een virtueel gebouw beschikbaar komt. Informatie over materialen, afmetingen en onderhoudsgegevens verwerken we in een digitaal as-built 3D-model. Hiermee kan de opdrachtgever na oplevering gemakkelijk het beheer en onderhoud managen.

Meer informatie?

Harko Kloeze

Managing Director Ballast Nedam Zuid

Terug naar