De meest duurzame pier op Schiphol

Het resultaat van slimme materiaalkeuzes en technieken

Airside Pier

De gloednieuwe Airside Pier zet de toon voor het toekomstige Schiphol. Na oplevering telt de pier acht gates en heeft het een oppervlakte van 57.000 vierkante meter, wat gelijk staat aan elf voetbalvelden. En niet onbelangrijk: de Airside Pier wordt het meest duurzame gedeelte van luchthaven Schiphol. Deze ambitie vormt een mooie uitdaging voor Ballast Nedam.

  • 400

    lengte

  • 3

    verdiepingen

  • 57.000

    bestrating

Een ongekend grote opdracht

Wanneer de pier in gebruik is, is het mogelijk om aan de noordzijde vijf narrow-body vliegtuigen te parkeren. Aan de zuidkant komt ruimte voor drie widebody-vliegtuigen óf zes narrowbody-exemplaren. Ondertussen bewegen reizigers met verschillende security statussen zich gestroomlijnd en veilig door de drie verschillende verdiepingen. Voor Nederlandse maatstaven is dit een ongekend grote opdracht. Ballast Nedam zorgt niet alleen voor het grote gebouw, maar ook voor de verbinding met de B-pier, de gatehuizen met passagiersbruggen en de 57.000 m2 bestrating voor vliegtuigopstelplaatsen. Voor dit multidisciplinaire project hebben wij onze expertise en slagkracht gebundeld met het Turkse TAV Construction, specialisten in luchthavens.

Slimme keuzes en grote ambities

Het ontwerp bevat slimme materiaalkeuzes. Dat heeft geleid tot, onder andere, plafondlamellen van recyclebaar plastic en bamboe op de vloer en in de zitgebieden. De gevel aan de zonzijde van de pier is een dubbele vliesgevel. Middels die gevel en de ondergrondse koude- en warmteopslag wordt het klimaat in de pier optimaal én op een energiezuinige manier beheerst. Bovendien worden de toiletten doorgespoeld met regenwater en komt er maar liefst 5.000 m2 aan zonnepanelen op het dak. Met deze keuzes en technieken wil Schiphol voor deze pier de LEED GOLD-status op het gebied van duurzaamheid behalen.

Meer informatie?

Jochem van Uden

Commercieel Directeur Ballast Nedam Building Projects

Jochem werkt met grote passie en toewijding aan de iconische bouwprojecten die we op onze naam hebben staan. Hij weet als geen ander hoe de wensen van de klant te vertalen naar alle expertises binnen Ballast Nedam. Door het managen van verwachtingen met de focus op de relatie creëert hij duurzame samenwerkingen.

Commercieel Directeur Jochem van Uden

Terug naar