Een record brekend project in Sint-Petersburg

Dit is het hoogste gebouw van Europa

Laktha Center

Sinds 2014 is Rönesans Holding betrokken bij de bouw van Laktha Center. Een uniek project, met een bijzonder ontwerp. Dit multifunctionele complex staat midden in het zakencentrum van Sint-Petersburg: het Primorsky district. En hij valt niet te missen als je er bent, want met een hoogte van 642 meter is Laktha Center het hoogste gebouw van Europa en het 14e hoogste gebouw ter wereld.

  • 87

    verdiepingen

  • 65

    werkuren

  • 462

    hoogte

Mini-stad met 87 verdiepingen

Aan de oevers van de Finse Golf heeft Rönesans Holding, als een van de partners, een duurzame mini-stad gecreëerd met de bouw van Laktha Center. In totaal hebben zo’n 20.000 mensen uit 27 verschillende landen bij elkaar 65 miljoen uur gewerkt aan deze 87 verdieping tellende wolkenkrabber. Samen hebben zij een bijzondere plek gecreëerd, waar meer dan genoeg ruimte is voor kantoren, restaurants, winkels, educatie en de wetenschap.

Gedraaide toren

Het ontwerp van de toren is geïnspireerd op de kracht van water en de historische stad Sint Petersburg. Deze invloeden zijn vertaald in een spitsvormig gebouw met vijf vleugels die vanaf de voet 90 graden is geroteerd. Bovendien speelt het ontwerp in op energie-efficiëntie en veiligheid. De ‘slimme’ gevels bestaan uit zo’n 16.500 stukken koud gebogen glas dat zorgt voor natuurlijke ventilatie en warmte-isolatie. Ook is een innovatief brandsysteem geïnstalleerd en zorgen de gebruikte groene bouwtechnologieën ervoor dat het energieverbruik met meer dan 40% vermindert.

Een panoramisch uitzicht op 360 meter hoogte

Iets wat voorheen slechts door de ramen van een vliegtuig te zien was, kan nu ook vanaf het observatiedek van Laktha Center: een panoramisch uitzicht over de Finse Golf en de stad St. Petersburg. Om op dit dek van 360 meter hoogte te komen, gebruik je een van de 34 hogesnelheidsliften. Met een snelheid van 8 meter per seconde, ben je zo boven om van het prachtige uitzicht te genieten.

Recordbrekend project

Dit project breekt record na record. Naast dat Laktha Center het hoogste gebouw van Europa is, heeft ze met de betonstort voor de fundering zelfs het Guiness World Records bereikt. Twee dagen achtereenvolgend zijn de collega’s van Rönesans Holding doorgegaan met de stort van 19.624 m3 beton. En dit gebouw van 670.000 ton vestigt nog een record. Om deze wolkenkrabber te kunnen dragen zijn namelijk paalfunderingen gebruikt met een diameter van maar liefst twee meter.