Tim & Nils Eksteen

Stagiairs BIM Infra

Tim & Nils Eksteen

Wij modelleren verschillende aspecten rondom veilig werken in BIM

Nils en Tim zijn een ééneiige tweeling van 19 jaar oud en zitten in het 2e jaar van de opleiding Middenkaderfunctionaris infra.

Jullie hebben stage gelopen bij Ballast Nedam, wat hield jullie stage in?

Ballast Nedam geeft veiligheid en veilig werken een extra impuls. Wij hebben de opdracht gekregen om verschillende aspecten rondom veilig werken op te nemen in BIM. Om dit te kunnen doen, hebben we eerst veiligheidsborden gemodelleerd in Revit als 3D-objecten. Deze 3D-objecten gebruiken we in de 3D & 4D-modellen zoals bijvoorbeeld bouwplaats inrichting.

De borden waren al ontworpen, hingen ook al bij de projecten en zijn daarnaast beschikbaar in PDF-bestanden. De borden waren echter nog niet gemodelleerd in Revit. We hadden ze fysiek, maar nog niet digitaal. Je zou het kunnen vergelijken met het inscannen bij een printer, maar dan in 3D. Daarnaast hebben we ons bezig gehouden met het modelleren van bestanden met letters in Revit.

Hoe zien de borden eruit?

Je hebt verschillende borden, in totaal 204, die bestaan uit struikelgevaar tot aan een voetgangersoversteekplaats. De borden hebben verschillende kleuren. Wanneer een bord blauw is, is het een opmerkingsbord. Een groen bord betekent een gebod, rood een verbod en geel een waarschuwing.

Wat maakte jullie stage bij Ballast Nedam uniek?

Ballast Nedam is één van de eersten die dit soort veiligheidsbordjes digitaal ontwerpt en meeneemt in hun BIM-modellen. In het kader van veiligheid neemt dit verschillende voordelen met zich mee. “We maken eigenlijk het hele werkterrein in Revit en laden de veiligheidsborden in. Hierdoor zie je direct in Revit waar de BPM zones starten en waar bijvoorbeeld struikelgevaar is. Deze inzichten zorgen voor een veiligere werkomgeving op de bouwplaats.”

Wat vinden jullie van de manier waarop Ballast Nedam aan veiligheid werkt?

Wij vinden dat Ballast Nedam veiligheid heel serieus neemt. Daarnaast zijn ze constant aan het innoveren op dit gebied. Veilig werken doe je samen, dit bereik je alleen als iedereen op één lijn zit. Als tweeling werken we ons hele leven al samen, wij weten als geen ander wat we van elkaar kunnen verwachten en hoe we op elkaar kunnen inspelen. Dat we samen deze stage mochten doen en daarnaast bezig waren met het thema veiligheid, maakte dat we een hele gave tijd hebben gehad bij Ballast Nedam. 

Wat kan Ballast Nedam nog meer doen op het gebied van veiligheid?

Je hebt altijd mensen die de borden negeren. Je hebt bijvoorbeeld een bord voor een PBM-zone, die aangeeft dat je verplicht een helm, broek, veiligheidshesje en werkschoenen aan moet. Wanneer je op de bouwplaats ziet dat een collega dit niet naleeft, is het belangrijk om diegene daar op aan te spreken. Wij vinden dat Ballast Nedam op dit moment een goede impuls geeft aan de verbeteringen op het gebied van veiligheid, maar uiteindelijk is het gehele projectteam verantwoordelijk om het werk zo veilig mogelijk te organiseren. Tijdens onze stage hebben we gezien dat er veel slimme digitale oplossingen worden ontwikkeld, waardoor we van de bouwplaats een écht veilige plek kunnen maken.