Judith Anjema

Tendermanager

Judith Anjema

Gastdocentschap aan de TU Delft is een verrijking van mijn dagelijkse praktijk

Judith Anjema is gastdocent bij de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Ze geeft colleges en workshops over het onderwerp ‘Ontwerp- en bouwmanagement’.


Wat?

“Sinds 2015 geef ik invulling aan het gastdocentschap "Ontwerp- en bouwmanagement" aan de TU Delft. Tweedejaars Bouwkunde studenten maken tijdens deze module kennis met de verschillende aspecten binnen het bouwproces – naast ontwerpen. Het is mijn doel om studenten te laten inzien dat het bouwproces bestaat uit een serie van activiteiten die allemaal met elkaar verbonden zijn en dat randvoorwaarden zoals tijd en geld je niet hoeven te beperken, maar je juist beter over je ontwerp laten nadenken. Ik begeleid ongeveer 30 studenten met hun opdrachten. We behandelen vier thema’s: bouwmanagement, -economie, -voorschriften en -organisatie & contract. Voor dit laatste onderwerp verzorg ik ook een gastcollege aan zo’n 300 studenten.”

Waarom?

“Omdat het kan! Het geeft me heel veel energie en het is leuk om mijn ‘normale werkomgeving’ voor een paar dagen per jaar in te ruilen voor deze jonge en creatieve omgeving. De dagen zijn heel divers en elk jaar is de ‘vibe’ op de faculteit weer anders. Studenten stellen soms vragen die me doen beseffen hoe ingewikkeld we de bouw soms hebben gemaakt en hoeveel vakjargon we gebruiken. Ik word geprikkeld om zelf ook weer eens na te denken over het wáárom we dingen doen zoals we ze doen. Het is mijn taak om de vertaalslag te maken tussen de ‘droge theorie’ die zij uit de boeken moeten halen en de dagelijkse praktijk.”

Essentie van het vak

“Ik leer veel van het lesgeven. Hoe kan ik de studenten het beste op gang helpen? Hoe kan ik ze stimuleren meer uit zichzelf te halen? Hoe kan ik eerlijk en objectief de opdrachten beoordelen? En hoe kan ik hen het beste de essentie van het vak bijbrengen? Als ik dan vervolgens in een essay de volgende zin lees: ‘We begrijpen nu dat het vaak lijkt dat de architect de belangrijkste rol heeft in de ontwikkeling (meestal omdat de architect de naam en het merk eraan gekoppeld heeft), maar realiseren ons dat, wanneer we kijken naar alle rollen en invloeden op het project, de andere partijen minimaal net zo belangrijk zijn als de architect’, over de rol van de architect in het overall proces, dan word ik blij omdat ze de essentie van de opdracht begrepen hebben.“

Bezoek aan de bouwplaats

De best presterende groep studenten gaat na afloop van het vak mee naar één van onze bouwplaatsen, zodat ze kunnen zien hoe het geleerde stof in de praktijk wordt toegepast.

Vragen?

Heb je vragen aan Judith Anjema over haar gastdocentschap aan de Technische Universiteit Delft, neem dan contact met haar op.

E-mail Judith Anjema