Jeroen Henneveld

Construction Manager

Jeroen Henneveld

Werken in het buitenland vraagt om meer flexibiliteit, zowel sociaal en persoonlijk als in je werk

Jeroen Henneveld is als Construction Manager werkzaam op het project Princess Juliana International Airport Repair op Sint Maarten. Ballast Nedam vervangt het dak van de luchthaven, dat in 2017 door orkaan Irma grotendeels werd verwoest.

Als Construction Manager ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op het project. Het project bestaat uit twee delen. We zijn in 2018 gestart met het waterdicht maken van het vernielde dak, zodat men in het gebouw kon gaan starten met de schoonmaak. Daarna hebben we in tweede projectdeel het definitieve dak gemaakt. Het nieuwe dak is bestand tegen orkaanwinden van maximaal 300km/u (185mph) en omvat een enorm oppervlak van wel 15.000m2, waar we 16km stalen balken, 2.500m3 isolatie materiaal, 37km dakplaten en zo’n 400.000 schroeven voor hebben gebruikt.
Het is voor Ballast Nedam eigenlijk een beetje een uniek project, omdat er vooralsnog geen enkele m3 beton bij is komen kijken. Zo’n droog project is voor mij een eerste ervaring, en het brengt de nodige uitdagingen met zich mee.

Expat-leven

Ik werk eigenlijk al mijn hele carrière in het buitenland. Nadat ik voor een stage voor Ballast Nedam naar Curaçao ben vertrokken, ben ik altijd in het buitenland gebleven. De stage van zes maanden werd zes jaar en ik heb daarnaast voor Ballast Nedam ook nog een aantal jaar in Florida en Canada gewoond en gewerkt. Na een tussenstap bij Volker Stevin, werk en woon ik samen met mijn gezin al sinds 2012 op Sint Maarten. Sinds 2018 werk ik weer voor Ballast Nedam International op het huidige project.
Hier op Sint Maarten is een redelijk grote Nederlandse community, waar vrijwel iedereen elkaar kent. Werken in het buitenland is wel iets dat bij jou en je gezin moet passen: als je familie het niet naar hun zin heeft, wordt het op het project ook niets. Je sociale kring is hier veel kleiner, waardoor dat soort situaties veel eerder en duidelijker aan het licht komen.

Projecten in het buitenland

Ik werk al sinds 1996 in het buitenland, het is dan ook lastig voor mij om een vergelijking te maken met de situatie op Nederlandse projecten. Wat ik wel weet is dat het bij projecten in het buitenland extra belangrijk is dat je overal bovenop blijft zitten om te zorgen dat alles loopt zoals het moet.
Omdat het opleidingsniveau van de meeste medewerkers hier over het algemeen lager is dan in Nederland gebruikelijk is en de medewerkers uit het hele Caraïbische gebied komen, met nogal wat taalverschillen tot gevolg, is het vaak een enorme uitdaging om alles op de juiste manier voor elkaar te krijgen.

Kleine, hechte teams

We werken in het buitenland vrijwel altijd met een kernteam van Nederlandse Ballast Nedam collega’s, zoals de projectmanager, construction manager, controller en een aantal uitvoerders, die we dan aanvullen met lokale staff en onderaannemers. Op mijn huidige project is het team nog kleiner; hier doen we voornamelijk het management en ligt het grootste deel van de uitvoering bij de onderaannemers. In de praktijk betekent dat, dat ik momenteel hier in de bouwkeet alleen zit, maar regelmatig word vergezeld en bijgestaan door Paul Manuels, die werkzaam en woonachtig is op Saint Lucia (hier hebben we begin vorig jaar een prachtige, nieuwe kade opgeleverd).
Werken op een buitenlands project en in een dergelijk klein team vraagt om meer flexibiliteit, zowel sociaal en persoonlijk als in je werk en een andere instelling dan die je in Nederland zou hebben.

Ons kent ons

Door de kleinere hechtere teams in een vreemd land, ben je vaker op elkaar ‘aangewezen’ en trekt men ook meer naar elkaar toe. Ken je je collega in Nederland slechts van de werkvloer, hier ken je ook elkaars gezin. Men woont vaak in dezelfde buurt of compound en kinderen gaan vaak naar dezelfde school. Men komt bij elkaar over de vloer, gezinnen kennen elkaar en spreken af op (in ons geval) hetzelfde strand om van een welverdiende vrije zondag te genieten. Dit heeft mijn geval ons gezin een wereldwijd netwerk van (ex) collega’s, vrienden en kennissen opgeleverd.

Het is goed aanpoten in het buitenland, we werken 6 dagen in de week van 7 tot 6, dus je gezin ziet je minder dan je gewend bent in Nederland. Maar er staan zoveel leuke ervaringen tegenover: ik zou zelf niet anders meer willen!