Watervoorziening Hemmathagama, Sri Lanka

In het gebied van Hemmathagama (Sri Lanka) ontspringt de rivier de Auphinella bovenop een berg. Nu drinken de inwoners van 7 dorpen in het gebied nog ongezuiverd rivierwater. De bouw van een intake en waterzuivering, aangesloten op een compleet nieuw leidingnetwerk, brengt daarin verandering. Schoon drinkwater betekent minder ziektes en minder druk op de gezondheidszorg.

Het bergachtige terrein heeft een groot voordeel. Door de hoogteverschillen kan de watervoorziening gebruik maken van de zwaartekracht voor de distributie. Er zijn geen waterpompen nodig. Dat maakt het niet alleen goedkoper, maar minimaliseert ook de impact op het milieu.

Goed omgevingsmanagement

Ballast Nedam verzorgt het project van ontwerp tot en met de aansluiting op 17.000 huizen, inclusief de plaatsing van watermeters. Omdat de 17.000 huizen verspreid zijn over 7 dorpen, is goed omgevingsmanagement essentieel. De leidingen lopen – deels ondergronds, deels bovengronds – over het terrein van veel verschillende eigenaren, en in ieder dorp komt een apart waterreservoir. Voor de afspraken die daarover in ieder dorp gemaakt moeten worden, zet Ballast Nedam een Sri Lankaanse omgevingsmanager in.

Nederlands/Sri Lankaanse samenwerking

Veel van het benodigde materiaal – zoals de buizen en afsluiters – wordt vanuit Nederland geleverd. Ter plekke is het een ervaren Sri Lankaanse aannemer die de leidingen legt en de aansluiting op de huizen verzorgt. Ballast Nedam heeft een eigen 10 mensen groot projectmanagement team, met een kantoor in Colombo bij de opdrachtgever in de buurt, op zo’n 3 uur rijden van het werk. De laatste drie maanden van het project traint Ballast Nedam het Sri Lankaanse team dat straks het onderhoud en de bediening van de waterzuivering doet.

Locatie

Hemmathagama, Sri Lanka

Tags
  • International Projects
Projectgegevens

Project Fase: Realisatie

Bouwtijd: 2017 - 2021

Kenmerken: Design & Build van waterzuivering en distributienet met een capaciteit van 22.000 m3/dag, 111 km buizen, 7 reservoirs (max. 2.750 m3)

Opdrachtgever: National Water Supply and Drainage Board

Partners: Sierra Construction Ltd (Sri Lanka), Balteau/CMI (België)

Contractvorm: FIDIC Yellow

Werelddoelen