Tijdelijke parkeergarage Reinier de Graaf Gasthuis

Ideale flexibele garage in krappe ruimte.

Het medisch centrum Reinier de Graaf Gasthuis bouwde een nieuw pand. Hiervoor moest de oude parkeergarage plaats maken. Dus zocht het Gasthuis tijdelijk alternatieve parkeergelegenheid, waarbij werd gedacht aan één groot parkeerdek. We overtroffen de verwachtingen met een complete vijflaagse garage. Die we aan de wensen aanpasten en binnen 4 maanden opleverden.

Vraag

Het Reinier de Graaf Gasthuis plande op hun krappe terrein een nieuw medisch centrum. De oude parkeergarage moest plaats maken, dus zochten ze naar nieuwe parkeergelegenheid. En naar uitbreiding daarvan, want de parkeerdruk nam toe door de vele bouwmedewerkers. Ze dachten aan één groot parkeerdek op een nabijgelegen terrein.

Oplossing

Een complete parkeergarage van vijf bouwlagen overtrof alle verwachtingen. Daarvoor was minder grondoppervlakte benodigd, minder kostbare fundering, en er bleef zelfs ruimte over. Bovendien stroomt op alle verdiepingen daglicht binnen, wat prettig voelt en waardoor de energierekening beperkt blijft. En dat alles met kant-en-klare bouwmodules van ModuPark die na afloop volledig herbruikbaar zijn en een hoge restwaarde houden.

Aanpak

Samen met de opdrachtgever zetten we de puntjes op de i. Zo lag een ondergrondse leidingkoker in de weg van de fundering, wat we omzeilden door de vorm van de garage eenvoudig aan te passen. Ook besloten we bij de zijde van het kinderrevalidatiecentrum één verdieping lager te bouwen om het uitzicht aantrekkelijk te houden. Om diezelfde reden werkten we die zijkant af met een canvasdoek waarop een bos is afgebeeld.

Resultaat

In 4 maanden zetten we de complete garage neer en was hij klaar voor gebruik. Door de korte bouwtijd bleef de overlast beperkt. De gebruikers zijn erg te spreken over de gebruiksvriendelijkheid. Er staan bijvoorbeeld geen kolommen tussen de parkeervakken en het plafond is volledig vlak. Daardoor is de ruimte prettig overzichtelijk. Tot slot spraken we af dat Ballast Nedam de garage na gebruik terugkoopt en demonteert, zodat we hem elders weer opnieuw kunnen gebruiken.

Kenmerken
  • 633 parkeerplaatsen en 3.500 m2 grondoppervlak
  • Opdrachtgever: Reinier de Graaf Gasthuis
  • Contractvorm: Design & Construct 

Locatie

Delft

Tags
  • Construction
Projectgegevens

Project Fase: Opgeleverd

Bouwtijd: 2011 - 2012

Functiecategorie: modulaire (demontabele) garage

Werelddoelen