Renovatie hoofdkantoor a.s.r.

Het a.s.r.-kantoor aan de Archimedeslaan in Utrecht is volledig gerenoveerd tot één van de duurzaamste kantoren van Nederland met het certificaat BREEAM Excellent.

Het renovatieontwerp voor het 84.000 m² grote kantoor levert de verzekeraar een nieuw, groen energielabel. Het kantoorpand stijgt dank zij de renovatie van energielabel G naar het duurzame A-label. Team V (voorheen Meyer en van Schooten) tekende het ontwerp voor deze renovatie. De renovatie was een complex en integraal project, met name omdat het pand werd gerenoveerd terwijl grote delen ervan in gebruik bleven. Bouwcombinatie Archimedes – Ballast Nedam en Kuijpers – was verantwoordelijk voor de realisatie.

Speciaal kenmerk: renoveren ‘met de winkel open’

Tijdens de renovatie bleven grote delen van het gebouw in gebruik voor medewerkers van a.s.r. Dat vereiste een uitstekende coördinatie van werkzaamheden tussen zowel a.s.r en de bouwcombinatie als de bouwcombinatie met de onderaannemers. De bouwcombinatie zette ketenintegratie en fasering in om het realisatieproces te optimaliseren.

Het werk op de bouwplaats stemden we af op de werkzaamheden van a.s.r. zelf. Door met elkaar in gesprek te blijven wist a.s.r. waar en wanneer we welke werkzaamheden uitvoerden en wisten wij wanneer we op bepaalde plekken even niet konden werken. Dagelijks waren op het hoofdkantoor van a.s.r. 2.800 medewerkers en 350 bouwvakkers veilig aan het werk.

Speciaal kenmerk: BREEAM Excellent oplevercertificaat

Het hoofdkantoor van a.s.r. stamt uit de jaren ’70 en was aan vernieuwing toe. Renovatie bleek qua kosten en duurzaamheid de beste optie. In het Programma van Eisen stelde a.s.r. een concrete duurzaamheidsambitie: energielabel A en streven naar BREEAM ‘Excellent’. Om die reden is gekozen voor duurzaam materiaalgebruik, een lage milieubelasting en staat daarnaast een hoge gebruikskwaliteit centraal.

Het ontwerp is BREEAM Excellent gecertificeerd. De hoogst haalbare certificering voor bestaande gebouwen en er wordt gewerkt aan het oplevercertificaat. Deze hoge standaard is gerealiseerd door een pakket van bouwkundige en elektrotechnische maatregelen, met onder andere:

  • Scheiden van afval in meer dan zes stromen: 98% van al het sloop afval is gerecycled;
  • Een glazen klimaatgevel vervangt de betonnen borstwering. Resultaat: energiebesparing en veel meer daglichttoetreding;
  • PV-panelen en WKO (warmte- en koude opslag) voor duurzame energievoorziening;
  • Klimaatplafonds met sprinklerinstallaties.

Locatie

Utrecht

Tags
  • Construction
  • BREEAM
Projectgegevens

Opdrachtgever: Bouwcombinatie Archimedes, samenwerking tussen Ballast Nedam en Kuijpers

Project Fase: Opgeleverd

Bouwtijd: 2012 - 2015

Functiecategorie: Utiliteitsbouw

Werelddoelen

Contractwaarde : € 100 miljoen
Contractvorm: Engineer & Build