Ontwerp, bouw en onderhoud Hospital Nobo Otrobanda, Curaçao

Uitdaging in lokale omstandigheden en lokale samenwerking.

Het verouderde ziekenhuis in Willemstad stond goede gezondheidszorg op Curaçao in de weg. De voorzieningen waren afgeschreven en de capaciteit was te beperkt. Wij wonnen de aanbesteding voor het ontwerp en de bouw van het nieuwe ziekenhuis, met ook het onderhoud voor de komende 15 jaar.

Een ziekenhuisgebouw staat symbool voor de zorg die patiënten er mogen verwachten: het moet functionaliteit, kwaliteit, betrouwbaarheid en rust uitstralen. Op Curaçao symboliseert het nieuwe ziekenhuis ook de vooruitgang van het eiland. Aanvankelijk was het buiten de stad gepland, maar nadat we de opdracht kregen, koos onze opdrachtgever voor de wijk Otrobanda. Omdat dit een binnenstedelijk gebied is – met beperkte ruimte – bouwen we er ook een ondergrondse parkeergarage.

Lastige ondergrond

Op de bouwlocatie hadden we te maken met een rotsige ondergrond. Daardoor konden we niet op de conventionele manier funderingen heien. We hakten rots weg, maalden dat fijn en gebruikten de ‘gecrushte klip’ als fundament. Werk dat onvermijdelijk leidt tot overlast van stof en geluid. Daarom plannen we sommige werkzaamheden op het moment dat nabijgelegen scholen uit zijn.

Werken met lokale expertise

We realiseren dit project met een uitvoeringsteam op Curaçao en ondersteuning vanuit Nederland en Turkije. Daarbij werken we veel met lokale partners en lokale arbeidskrachten. Natuurlijk zijn er praktische drempels als taal en cultuurverschillen. Op een tropisch eiland heerst ook een ander werkklimaat. Vandaar dat we veel tijd steken in afspraken maken, uitleg geven en het delen van onze kennis en ervaring. Daarvan profiteert Curaçao bij volgende projecten.

Kenmerken
  • Markt: Overheidsgebouwen, Zorg
  • Opdrachtgever: Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA)
  • Omvang: € 130.000.000
  • Mijlpalen: 
    • Start werkzaamheden: november 2014
    • Geplande oplevering: december 2019
  • Contractvorm: Design, Construct & Maintain
 

Locatie

Willemstad, Curaçao

Tags
  • International Projects
Projectgegevens

Project Fase: Realisatie

Bouwtijd: 2014 - 2019

Werelddoelen