Ondergrondse parkeergarage Anna van Buerenplein

Van logistieke uitdaging naar hoogwaardige garage.

Naast het centraal station in hartje Den Haag realiseerden we een ondergrondse parkeergarage en werkten deze af in hoogwaardige stijl. Een logistiek hoogstandje, met verankering tussen de fundering van monumentale gebouwen door en pijlers van bovenliggende randstadrail middenin onze bouwkuip. Zonder een millimeter bewegingsruimte.

Vraag

Het gebied rond Den Haag Centraal Station werd ingrijpend gereconstrueerd. De oude bovengrondse parkeergarage op het Anna van Buerenplein moest plaats maken voor een levendig stadsplein. Bezoekers van winkelcentrum Babylon parkeren voortaan ondergronds, in dezelfde hoogwaardige stijl als het winkelcentrum zelf.

Oplossing

We ontwierpen een ondergrondse garage met 3 parkeerlagen, die we verbonden met de bestaande garage voor bewoners van Babylon. De uitdaging zat hem in de locatie. De bouwkuip lag op slechts enkele meters van monumentale gebouwen als het Nationaal Archief, de Koninklijke Bibliotheek en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Werkruimte was sowieso schaars in hartje Den Haag, waar ook andere bouwers actief waren. Bovendien bleef de fly-over van de bovenliggende randstadrail – met haar fundamenten middenin onze bouwkuip – gewoon in gebruik.

Aanpak

Logistiek was creatief denkwerk nodig. Het onderste sediment was een mix van water en zand. Ter plaatse was geen voor een ontzandingsinstallatie en zandopslag, dus pompten we het sediment naar een installatie in de buurt en voerden we het zand direct af. De betonstort van de fundatie was met 12.000 m3 de grootste onderwaterbetonstort in Nederland. 5 dagen en nachten leverden circa 11 mixers continu het beton. Dat in hartje Den Haag. We hielden in de aanpak rekening met onze directe buren. Zo verplaatsten we tijdens een congres in het Nationaal Archief ons werk simpelweg naar de tegenoverliggende hoek van de bouwkuip.

Resultaat

Tijdens de bouw werd duidelijk dat Q-park de garage ging exploiteren. We namen hun vaste leveranciers in de arm. In nauw overleg werkten we de garage volledig af in hun huisstijl, met de juiste luxe coating, routering en installaties. Het resultaat was een moderne, comfortabele garage die bezoekers gretig in gebruik namen.

Kenmerken
  • 972 parkeerplaatsen en 3 ondergrondse parkeerlagen
  • Opdrachtgever: Babylon, Den Haag
  • Contractvorm: Engineering & Build 

Locatie

Den Haag

Tags
  • Construction
Projectgegevens

Project Fase: Opgeleverd

Bouwtijd: 2006 - 2010