Meander Medisch Centrum

Zeer hoge kwaliteitseisen en unieke samenwerking.

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is een topklinisch ziekenhuis, ontworpen volgens de principes van een ‘healing environment’. Welzijn en comfort van de patiënt staan centraal. De eenpersoonskamers, overal zicht op groen, en het vele daglicht dragen bij aan een voorspoedig genezingsproces en kortere opnames.

In de periode 2010-2013 bouwden we met het consortium 2MC3 dit moderne ziekenhuis in een parkachtige omgeving. De verschillende gebouwdelen zijn door Atelier PRO zo ontworpen dat ze voldoen aan de huidige eisen van een effectief en comfortabel medisch centrum. Bovendien zijn ze eenvoudig aan te passen aan toekomstige wensen. Van 2013 tot en met 2016 voert de bouwcombinatie ook het technisch en bouwkundig onderhoud uit.

Medisch-specifieke eisen

Een ziekenhuis bouwen is complex vanwege de specifieke eisen die geavanceerde medische technieken stellen aan een gebouw. Er gelden hoge kwaliteitseisen voor de afwerking en de klimatologische beheersing. Bovendien moeten ruimtes gemakkelijk aangepast kunnen worden en toekomstbestendig zijn. Die strenge voorwaarden vereisten zeer goede afstemming tussen de bouwkunde, installatietechniek, inrichting en aansluiting voor medische apparatuur. Door samenwerking in een vof konden we optimaal rekening houden met de belangen van het ziekenhuis.

Andere vorm kwaliteitsmanagement

De kwaliteitsborging was in dit project anders ingevuld dan gebruikelijk. Het Meander Medisch Centrum koos niet voor dagelijks toezicht, maar wij dienden vooral zélf aan te tonen dat we aan de kwaliteitseisen voldoen. We bespraken vooraf het gewenst kwaliteitsniveau waar een ieder aan het einde tevreden mee zou zijn. Daarna bepaalden wij vooraf de toetsingsmethode en controleerden het gehaalde kwaliteitsniveau van onze medewerkers en die van onderaannemers zelf en legden dit schriftelijk vast. Wij zijn ervan overtuigd: deze vorm van kwaliteitsmanagement is de toekomst.

Technisch en bouwkundig onderhoud

Het Meander Medisch Centrum heeft ons gevraagd om na de realisatie ook het technisch en bouwkundig onderhoud uit te voeren, voor een periode van drie jaar. Dit omdat we de kennis hebben van het gebouw en de installaties en onze beheerorganisatie goed op deze taak is ingericht. Ook speelde mee dat het bouwproces voorspoedig is verlopen en de contacten plezierig waren. Het ziekenhuis is nu verzekerd van deskundig onderhoud. En onze kennis en ervaring kunnen we gedurende een langere periode overdragen aan de beheerder van het gebouw.

Locatie

Amersfoort

Tags
  • Construction
Projectgegevens

Opdrachtgever: Meander Medisch Centrum

Project Fase: Opgeleverd

Bouwtijd: 2010 - 2013

Functiecategorie: Utiliteitsbouw - ziekenhuis

Werelddoelen

Opdrachtgever           Consortium 2MC3 bestaande uit Ballast Nedam, Heijmans en Burgers Ergon
Contractvorm            UAV
Contractwaarde         €184 mln