Kromhout Kazerne, Utrecht

Langdurige samenwerking brengt veel voordelen.

In Utrecht hebben we het grootste huisvestingsproject in Nederland op basis van Publiek Private Samenwerking (PPS) gerealiseerd: de Kromhout Kazerne. Met onder meer 80.000 m2 kantoorruimte, een sporthal, een parkeergarage, 4.000 m2 buitensportfaciliteiten en een gezondheidscentrum. Naast het ontwerp en de realisatie zijn we verantwoordelijk voor de financiering en de exploitatie gedurende 25 jaar. Vergeleken met een traditioneel contract levert dit het ministerie van Defensie een voordeel op van bijna vijftien procent.

Het ontwerp past perfect in het stedelijk landschap en respecteert historische elementen en bestaande huisvesting en vegetatie. Een bijzondere innovatie is de ondergrondse opslag voor afval van het bedrijfsrestaurant. De tank is energie- en ruimtebesparend, vergt minder logistiek en geeft geen stankoverlast. Ook duurzaam: de sedum dakafwerking die zorgt voor afvoer van aanzienlijk minder regenwater en de aanwezigheidssensoren die installaties en verlichting aansturen.

Samenwerkende ontwerpdisciplines

Het terrein huisvest het hoofdkwartier van het Commando Landstrijdkrachten, het hoofdkwartier van het Commando DienstenCentra en onderdelen van de Defensie Materieel Organisatie. Bij het ontwerp is door diverse disciplines gewerkt aan de kwaliteit van de woon-, werk- en leefomgeving. De vele tuinen versterken het groene karakter, en ‘open ruimte’ is als kwaliteit toegevoegd. Met die ruimte is ook de flexibiliteit ingebouwd voor verdere groei en medegebruik door derden. Dit kan in de toekomst weer extra mogelijkheden en inkomsten opleveren.

Lagere levensduurkosten

Alle schakels van ontwerp tot onderhoud en beheer integreerden we in één DBFMO-contract. Dankzij deze contractvorm zijn de levensduurkosten lager en konden we andere keuzes maken in ontwerp en materiaal. Hogere investeringskosten worden gedurende de exploitatietijd eenvoudig terugverdiend, omdat de onderhouds- en vervangingskosten lager zijn.

BREEAM certificering

Het project heeft een BREEAM-NL In-Use 4-sterren certificaat (Excellent) behaald op de onderdelen Gebouw (Asset) én Beheer. Zo’n hoge score op meer dan één onderdeel binnen BREEAM-NL In-Use, komt maar heel weinig voor.

Meer details over het Consortium is te vinden op www.consortiumkomfort.nl

Locatie

Kromhout Kazerne, Utrecht

Tags
  • Construction
  • Concessions
  • BREEAM
Projectgegevens

Project Fase: Opgeleverd

Bouwtijd: 2009 - 2035

Opdrachtgever: Ministerie van Defensie

Markt: PPS huisvesting: herontwikkelde kantoorlocatie

Partners: Consortium Komfort, bestaande uit Ballast Nedam, Strukton en John Laing. Ondersteund door o.a. Meyer en van Schooten Architecten, Karres en Brands Landschapsarchitecten, ISS Facility Services, Fritz (restauratiearchitect)

Contractvorm: DBFMO

Kenmerken: Ontwerp, realisatie en 25 jaar exploitatie inclusief beheer van: 80.000 m² kantoorruimte | 3.000 werkplekken | 2.900 m² sporthal, inclusief fitness, bar en kleedruimte | 4.000 m² buitensport faciliteiten waaronder tennis, basketbal, handbal en een hardloopbaan | Gezondheidscentrum | Parkeergarage | Vergadercentrum | Legering voor 150 medewerkers | Restauratie van 3 rijksmonumenten

Prijzen: 2013: genomineerd Gerrit Rietveldprijs | 2012: genomineerd voor BNA gebouw van het jaar | 2011: PPS Award van Building Business / IPFA: beste technische team en beste juridische team | 2010: genomineerd voor Public Private Finance Award, categorie Best International Project

Werelddoelen