Inntel Hotels Zaandam

Een bijzonder gebouw in het nieuwe centrum van Zaandam, een hotel voorzien van gevels waarin men 68 gestapelde huisjes kan tellen die met elkaar op spectaculaire wijze de traditionele vormgeving van Zaanse bouwwerken weerspiegelen. Voor de bouwer een uitdaging en niet de enige.

In Zaandam wordt al enkele jaren gewerkt aan een nieuw stadscentrum, genaamd Inverdan. In het stedenbouwkundig plan is vastgelegd dat in het ontwerp van de gebouwen het karakter van de Zaanstreek tot uiting moet komen. Er zijn in de afgelopen periode al diverse bijzondere gebouwen in het gebied gerealiseerd maar Inntel Hotels Zaandam Amsterdam spant absoluut de kroon. Dit gebouw spreekt niet alleen nationaal maar ook internationaal tot de verbeelding omdat het op een ronduit spectaculaire manier voor nu en in de toekomst model staat voor de typisch Zaanse bouwstijl. De toeschouwer vergaapt zich letterlijk en figuurlijk aan de gevels vanwege de buitengewone en harmonieuze opeenstapeling van Zaanse geveltjes, elk met eigen kenmerken. Een oplettende toeschouwer kan in totaal 68 gestapelde huisjes tellen.

Om een en ander op een correcte manier te kunnen uitvoeren – denk bijvoorbeeld aan wind- en waterdichtheid van de gevels - is vooraf zeer veel aandacht geschonken aan de engineering.

Bijzonderheden over het hotel

Het gebouw betreft een viersterren hotel met 160 kamers, vergaderzalen, een zwembad, sauna’s en fitnessruimten. Het is gelegen vlak bij het NS station. Er zijn 12 verdiepingen met een vrijwel vierkante plattegrond. De hotelkamers hebben net als de gevels individuele kenmerken gekregen waarin ook weer Zaanse thema’s zijn verwerkt. Men kan in alle oprechtheid stellen dat hier sprake is van een uniek hotel.

Bouwmethode

Het skelet van het gebouw bestaat uit een combinatie van in het werk gestorte betonwanden en betonkolommen op de onderste verdiepingen en van prefab wanden ten behoeve van de opgaande constructie. Voor de vloeren zijn breedplaatvloeren toegepast. De gevels zijn opgebouwd uit prefab houtskeletbouw elementen afgewerkt met Eternit sidings. Voor de binnenwanden zijn metalstud wanden toegepast waarbij veel zorg is besteed aan de correcte uitvoering van wanden en aansluitingen om te kunnen voldoen aan eisen van onder andere de brandweer en aan eisen op het vlak van geluidsisolatie.

Bouwen boven een drukke verkeersweg

De conferentiezalen en andere algemene ruimten die onderdeel vormen van het hotel, zijn gebouwd boven de Provinciale weg. Aangezien deze weg een belangrijke doorgangsweg is en dus permanent in gebruik moet blijven, is een compleet logistiek plan uitgewerkt om de werkzaamheden op een doordachte en veilige wijze te kunnen uitvoeren.

Locatie

Zaandam

Tags
  • Construction
Projectgegevens

Opdrachtgever: Hotel Zaanstad BV

Project Fase: Opgeleverd

Functiecategorie: Utiliteitsbouw - hotel,Utiliteitsbouw - recreatie en leisure