Busstation en stationshal Noord

Station Noord is straks hét vervoersknooppunt van Amsterdam Noord. Het is het noordelijkste station van de nieuwe Noord/Zuidlijn. Na de levering van liggers, balken en kolommen voor de stationshal, heeft Haitsma Beton ook de liggers en balken geproduceerd voor de busplatforms.

Station Noord bestaat uit twee hoog boven het maaiveld gelegen perrons met een overkapping voor de reizigers, een stationsgebouw, een fietsenstalling en twee busplatforms.

Stationshal en buspassage

Bijzonder is dat onder het bovengrondse metrostation - met aan weerszijden de Nieuwe Leeuwarderweg - een extra vloer is gehangen voor de stationshal. Hiervoor heeft Haitsma Beton al eerder 52 smalle volstortliggers, 35 zware voorgespannen balken tot en met 53 ton en zes kolommen geleverd. Ook voor de 14 meter brede buspassage tussen de beide busplatforms aan weerszijden van het station leverde Haitsma Beton 52 smalle railliggers.

Busplatforms

De busplatforms aan weerszijden van het metrostation liggen straks verhoogd, zodat ze naadloos aansluiten op de centrale hal op de eerste verdieping. De 176 HKO liggers voor de busplatforms hebben een lengte van 6 tot 7 meter. Verder zijn er zes kleine balken geleverd met een lengte van 12 meter en een doorsnede van 1,00 x 0,75 meter. Herder: Haitsma Beton heeft ook de engineering van de liggers voor haar rekening genomen.

Locatie

Amsterdam

Tags
  • Construction
Projectgegevens

Project Fase: Opgeleverd