PFI award voor BAAK-Blankenburg-Verbinding B.V.

Tijdens de PFI awardshow in London heeft BAAK Blankenburg Verbinding B.V. gewonnen in de categorie 'Europe Transport Deal of the Year'. Bij deze jaarlijks awardshow worden prijzen uitgereikt voor wereldwijde projecten die onderscheidend zijn geweest op het gebied van projectfinanciering.

Qua financiering is het project Blankenburg verbinding één van de grootste Europese transacties geweest voor een infra project. Macquarie Capital heeft binnen het consortium de rol van financieel adviseur op zich genomen. De financiering van het project van in totaal €900 miljoen wordt gefinancierd door de banken, KBC, The Korea Development Bank, Belfius, KfW, BNG en SMBC en door de institutionele beleggers Natixis, MEAG en Samsung Life Insurance. De Europese Investeringsbank verstrekt 50 procent van de lange termijn lening, voor een totaal bedrag van circa €350 miljoen, deze wordt gefinancierd vanuit het ‘European Fund for Stategic Investments (EFSI)’.

De complexiteit van het werk in combinatie met de financieringsstructuur, heeft de jury doen overtuigen de award toe te kennen aan het project Blankenburg verbinding. Bart Buyck (Director Concessions Ballast Nedam): “De PFI-prijs is wat mij betreft terecht toegekend vanwege de prestatie om de projectfinanciering van 900 miljoen euro voor dit soort complexe projecten te regelen, waarbij zowel banken, institutionele beleggers als de EIB worden gecombineerd. Tegelijkertijd heeft het twee nieuwe Koreaanse investeerders in de Nederlandse projectfinancieringsmarkt geïntroduceerd.”

Over het project

Met de Blankenburgverbinding krijgt de Rotterdamse regio een derde cruciale connectie tussen Noord en Zuid. Het verbindt de A20 bij Vlaardingen met de A15 in het havengebied. Met grootse impact op de bereikbaarheid en economie van de hele regio. In opdracht van Rijkswaterstaat realiseert Ballast Nedam samen met consortiumpartners DEME en Macquarie Capital deze nieuwe, indrukwekkende verbinding. Met onder meer twee knooppunten, een landtunnel en een tunnel onder het Scheur.