Dit is hoe Ballast Nedam veilig doorwerkt tijdens de aangescherpte COVID-19 maatregelen

06 oktober 2020

‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’, luidde de oproep van premier Rutte op maandag 28 september. Welk gevolg heeft deze maatregel voor de bouwplaatsen, waar de tijd tikt en het werk niet kan blijven liggen? Ballast Nedam scherpt haar eigen basisplan nog verder aan, waardoor ook de eindsprint van de A9 Gaasperdammertunnel in Amsterdam Zuidoost op veilige wijze kan doorgaan.

‘We organiseren het militaristisch’, zegt executive director Martijn Smitt, die het COVID-19 crisisteam binnen Ballast Nedam leidt. ‘Dit doen we primair zodat onze mensen niet ziek worden en secundair om ervoor te zorgen dat onze operationele activiteiten kunnen doorgaan.’

Maatwerk in tijden van crisis

Het COVID-19 crisisteam van Ballast Nedam kan snel schakelen doordat het een groot communicatienetwerk heeft opgebouwd. Daarnaast heeft het team de maatregelen van de overheid vertaald naar een model dat toepasbaar is op alle bouwplaatsen. Inmiddels wordt in vaste teams gewerkt, wordt het aantal externe bezoekers beperkt en wordt het belang van afstand houden en handen wassen veelvuldig herhaald. Toch blijft een grijs gebied onvermijdelijk, legt Martijn Smitt uit: ‘Er zijn altijd werkzaamheden waarvan je denkt: hoe gaan we dit met deze nieuwe regels oplossen? Daarom hebben we voor twintig veelvoorkomende activiteiten een protocol geschreven, waarin systematisch wordt aangegeven hoe de coronamaatregelen kunnen worden toegepast. Op alle activiteiten die overblijven en een grijs gebied vormen, passen we maatwerk toe.’

Het werk aan de A9 Gaasperdammerweg, waaraan Ballast Nedam binnen het collectief IXAS (een bouwcombinatie van Ballast Nedam, Heijmans, Fluor en 3i) participeert, heeft ook te maken met het voorgenoemde maatwerk. HSE-manager Wilfried Lips: ‘We willen blijven werken, maar wel op een coronaveilige manier. De werkzaamheden die we hier uitvoeren, kunnen allemaal op anderhalve meter afstand. Als het écht niet anders kan, wordt gebruik gemaakt van mondmaskers en werken de collega’s rug aan rug. Bijvoorbeeld als iemand iets moet vasthouden in een hoogwerker en een collega die hoogwerker moet bedienen. Maar dit is echt een uiterst geval.’

IXAS volgt het coronabeleid van de ‘moeders’, waaronder Ballast Nedam, maar is ook gestart met aanvullende maatregelen. Wilfried Lips: ‘Met de werkzaamheden die wij uitvoeren is er geen excuus om ons niet aan de regels te houden.’ Vanuit het beleid van Ballast Nedam en het RIVM heeft hij op dit project een aantal maatregelen nog extra benadrukt. ‘We spreken elkaar er bijvoorbeeld op aan als collega's zich niet aan de anderhalve meter afstand houden. In de gangen van de bouwketen zijn corridors gemaakt zodat mensen wachten als ze tegenliggers tegenkomen en tot slot worden mondmaskers gedragen wanneer men met twee of meerdere personen in één auto zit.’

Het wij-gevoel

De werkzaamheden aan de A9 Gaasperdammerweg maken deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). Vorige week is een hulpbrug - die over het bouwterrein lag - verwijderd, zodat plaats kan worden gemaakt voor een grote ovonde op het dak van de Gaasperdammertunnel. Een grote mijlpaal, vlak na de aankondiging van de extra maatregelen. Wilfried Lips: ‘Laten we vooropstellen dat het lastig is. Maar het bederft de sfeer niet, want iedereen weet dat we er allemaal belang bij hebben om ons aan de maatregelen te houden. Het draagt bij aan het wij-gevoel: we moeten het samen rooien, op een veilige manier. Dat gevoel ervaar ik hier zeker.’

 

‘De voltooiing van de A9 Gaasperdammertunnel ligt op schema’, vervolgt Wilfried Lips. ‘Er is nog één afsluitingsweekend gepland en dan moet het allemaal gebeuren.’ Nu de eindsprint in volle gang is en de vierde tunnelbuis op 23 november open gaat, tikt de tijd snel door. ‘We hebben acht weken de tijd om het uit te voeren. Iedereen staat daarom op scherp, en is zich bewust van de noodzaak om gezond te blijven.’

Eigen onderzoek

Aan het begin van de coronacrisis bleek Ballast Nedam als één van de eersten in de bouwsector te zijn ingericht op het veilig werken binnen de nieuwe kaders. Inmiddels is ons COVID-19 crisisteam zodanig ingericht dat het positief geteste collega’s snel in quarantaine kan laten zetten en het bron- en contactonderzoek zelf kan uitvoeren. Door deze werkwijze kan ons crisisteam snel ingrijpen en een uitbraak voorkomen. Martijn Smitt legt uit: “Tot nu toe heeft er nog nooit een besmetting op één van onze bouwplaatsen plaatsgevonden. Het is altijd iemand geweest die het in zijn privétijd heeft opgelopen.’ Tot 1 november werken alle collega’s zoveel mogelijk thuis en blijft het bezoek op de bouwplaatsen beperkt. Alleen de mensen die vitale functies hebben en die belangrijk zijn voor het aansturen en het uitvoeren van de werkzaamheden op de projecten zijn op de werklocaties. Ondertussen gaan de werkzaamheden op volle kracht door. ‘Ik denk dat de aangescherpte maatregelen een wake-up call zijn’, concludeert Martijn Smitt. ‘Dat geldt voor iedereen. We pakken het gestructureerd aan, en dat werpt zijn vruchten af. Natuurlijk hebben we last van het coronavirus, maar we zijn tijdens de eerste golf in staat geweest om onze medewerkers te beschermen en het bedrijf open te houden. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat we nagenoeg onze omzet netjes hebben gehaald.’ Ook Wilfried Lips ervaart de urgentie van de aangescherpte maatregelen: ‘Aan alle bouwplaatsmedewerkers bij IXAS heb ik aangegeven dat het om onze veiligheid gaat, onze gezondheid. Daarnaast kan het werk veertien dagen stilgelegd worden als wij ons niet aan de maatregelen houden en besmettingen op de locatie plaatsvinden. En dat is precies wat we niet willen.’

Meer weten over het beleid rondom COVID-19 bij Ballast Nedam? We hebben alle informatie gebundeld.
Foto's: Rijkswaterstaat