Ballast Nedam Development wint Sustainable Residential Development Award voor de Groene Loper in Maastricht

27 oktober 2020

De Groene Loper Maastricht heeft voor Nederland de Sustainable Residential Development award van de European Property Award 2020-21 in de wacht gesleept. Deze internationaal bekende award, die dit jaar voor de 27ste keer wordt uitgereikt, is de kroon op het werk van elke gebiedsontwikkelaar en wordt alleen bij uitzonderlijke prestaties uitgereikt.

De beoordeling vindt plaats door een 80-koppige jury van internationale experts uit de industrie. Het winnen van de award is voor de Groene Loper Maastricht een bevestiging van de internationale impact die de gebiedsontwikkeling maakt en het een icoon voor Nederland en daarbuiten. De Groene Loper is een voorbeeld op het gebied van gezondheid en maatschappelijke baten in omringende wijken.

Investeren in leefkwaliteit

Onno Dwars, Directeur Ballast Nedam Development: “De Groene Loper in Maastricht laat de noodzaak zien om binnenstedelijk te investeren in leefkwaliteit. Het ombuigen van de uitdagingen van binnenstedelijk infrastructuur naar een kwalitatief hoogwaardig woon-, werk- en leefgebied is een inspiratie voor andere steden zoals Antwerpen, Brussel en zelfs Parijs. Deze gebiedsontwikkeling is een stap voorwaarts in ons uiteindelijke gezamenlijk doel om in 2050 in heel Europa volledig circulaire gebiedsontwikkelingen op te leveren."

"De Groene Loper Maastricht scoort hoog op inclusiviteit, energieneutrale woningen, circulariteit, architectonische diversiteit, biodiversiteit waarbij de natuur wordt verrijkt en is bovenal zeer innovatief waar zelfs zuivere binnenlucht niet wordt vergeten. Deze duurzame gebiedsontwikkeling is trend-setting op Europees niveau. Het is een internationaal voorbeeld van hoe je extreme vervuiling ombuigt naar een gezonde leefomgeving waar de hele maatschappij voordeel van heeft.”

De A2-tunnel in Maastricht

Door de aanleg van de nieuwe A2-tunnel in Maastricht ontstonden nieuwe kansen en mogelijkheden. De vrijgekomen bovengrondse ruimte zorgt ervoor dat de stad niet langer is verdeeld door een snelweg, en vormt De Groene Loper: een stadslaan van noord naar zuid. Met een recreatieve wandel- en fietsesplanade onder de bomen. 

Wethouder en stuurgroepvoorzitter A2 Maastricht Gert-Jan Krabbendam: "Dankzij de tunnel is een belangrijke barrière in Maastricht geslecht, de luchtkwaliteit sterk verbeterd en de stad beter bereikbaar gemaakt. Maar de werkelijke verbinding, die in de leefwereld van de mensen eromheen, is dankzij de bovengrondse Groene Loper ontstaan. We hebben het groene buitengebied de stad ingetrokken; enorm belangrijk voor onze klimaatambities, en het tegengaan van hittestress en wateroverlast. Maar nóg belangrijker voor het welbevinden van de mensen die er vertoeven. Op de Groene Loper kom je Maastrichtenaren in alle soorten en maten, leeftijden, herkomsten en culturen tegen. Een nieuw stuk Maastricht, maar de ziel van de samenleving is al aanwezig en dat wordt alleen nog maar beter.”

Europese en wereldwijde awards

Op 11 december vindt de award ceremonie plaats, dit jaar digitaal. Tijdens de ceremonie worden de Europese winnaars bekend gemaakt en wordt duidelijk welke projecten meedingen naar de hoogste wereldwijde onderscheidingen.