BIM-doorbraak bij de N31. “Dit is het begin van een kleine revolutie.”

15 augustus 2018

Waar bij BIM in de eerste instantie al snel wordt gedacht aan 3D modelleren, is het verzamelen, verwerken en interpreteren van data ook een belangrijke component. Er zijn hoge verwachtingen van BIM voor de verschillende levenscyclusfases voor civiele werken. Zeker nu het voor het eerst is gelukt om een koppeling te maken met het complete netwerk. Het project N31 Traverse Harlingen heeft de primeur, met de levering van het Ruimtelijk Netwerk van het systeem N31 Traverse Harlingen via een COINS container.

BIM-experts Maaike Beerepoot van Rijkswaterstaat en Bertjan Paalman van Ballast Nedam leggen in Cobouw uit waarom dit een doorbraak is. Lees hier het volledige artikel.  


Ballast Nedam koploper met BIM4Project

Ballast Nedam zet BIM in tijdens alle fases van het project en bereikt hiermee de status van koploper in de bouwsector. Paulus Eckhardt (Directeur Design & Engineering): "Vanaf het design tot aan onderhoud is de kennis en de kunde in huis om op geen enkele manier nog afhankelijk te zijn van papieren tekeningen en processen. Waarom? De rol van traditioneel aannemen verandert snel. Heel snel. Ballast Nedam wacht de verandering niet af maar speelt hier proactief op in."

BIM4project beperkt zich niet tot het maken van 3- of 4D ontwerpen of het presenteren van modellen. Eckhardt: "Het betekent dat alle betrokken collega’s digitaal en op coherente wijze werken aan één product. Van ontwerp tot onderhoud bestaat er één model en daarmee maken wij een aanzienlijke efficiëntieslag. Bovendien nemen wij een voorsprong op de ontwikkeling van de positie/ rol van de hoofdaannemer in een bouwproces. Wij voorzien niet alleen een veranderende rol; wij durven het zelfs aan om deze processen te versnellen."