Kloostertuin Brakkenstein winnaar Gulden Feniks 2018

02 juli 2018

Op woensdag 27 juni was in de Caballero Fabriek in Den Haag de prijsuitreiking van de winnaars van de NRP Gulden Feniks 2018. De Kloostertuin Brakkenstein te Nijmegen is de winnaar geworden in de categorie gebiedstransformatie. Ballast Nedam Zuid maakte onderdeel uit van het team van inzenders. Als aannemer bouwden wij het Park- en Hofgebouw voor dit winnende project. Zie onderstaand het originele persbericht.

"De Kloostertuin in Nijmegen is een inspirerend voorbeeld van hoe je met particulier vermogen, bezieling en langetermijnvisie een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de maatschappij."

In 2012 loopt Eduard Klimman, pater-econoom van de Nederlandse Jezuïeten, langs een bouwlocatie aan de Hyendaalseweg, waar pas het H. Sacrament kloostercomplex gesloopt is en een bouwbord een project aankondigt voor luxe appartementen. Door de economische crisis ligt de bouw stil en Kimman zoekt een nieuwe huisvesting voor de bejaarde paters die in het Berchmaniamum wonen, zevenhonderd meter verderop. De paters kopen de grond en ontwikkelen op deze plek een 'kloosterbejaardenoord' met 98 woon-zorgappartementen, gemeenschappelijke ruimtes en een ondergrondse parkeergarage rond een publiek park.

"De jury is onder de indruk van de gedrevenheid van de opdrachtgever, die alles in het werk heeft gesteld om het Berchmaniamum een tweede leven, en de paters jezuïeten een nieuwe plek in de samenleving te geven. Het plan van architectenbureau DiederenDirrix bouwt voort op de genius loci; de bakstenen woongebouwen - 'kloek, maar bescheiden' - ademen de serene sfeer van een klooster.

Het zorgconcept, waarbij zelfstandige woningen met zorgvoorzieningen gecombineerd worden, noemt de jury 'een schot in de roos' én duurzaam: een deel van de woningen kan in de toekomst samengevoegd worden tot commerciële appartementen. De voormalige drukkerij, getransformeerd tot refter en restaurant, voegt een publieke bestemming toe aan het park. Innovaties is het (gasloze) klimaatconcept, met zonnepanelen op het dak en een ondergrondse ijsbuffer, waarmee duurzaam verwarmd en gekoeld wordt."

Lees het originele bericht op: www.nrpguldenfeniks.nl