Kraanmachinist Theo Klok, 50 jaar in dienst bij Ballast Nedam

25 juni 2018

Theo Klok begon als stratenmaker, maar hij is al snel op de kraan beland. En altijd in dienst gebleven bij Ballast Nedam. Theo Klok heeft in de 50 jaar dat hij bij ons bedrijf in dienst is al veel meegemaakt en hij doet zijn werk nog steeds met evenveel plezier. Dat is wel een kleine verrassing waard. We hebben hem opgezocht bij zijn kraan met een bos mooie bloemen en een lekkere taart.

Hij begon in juni 1968 als 13-jarige in een werk-leer stage. Theo vond werken leuker dan naar school gaan en ging als stratenmaker aan de slag. In de jaren die daarop volgde werkte hij ook op de shovel en bij toeval vanaf zijn 21ste op de kraan. En daar is hij gebleven.

“Het is de vrijheid die het werken op de kraan zo mooi maakt. Je kan zelf je werk bepalen en je zit elke keer op een andere plek. Dan weer midden in de natuur, zoals hier in Nigtevecht, maar een paar weken geleden zat ik nog op IXAS.”

Op de vraag wat zijn mooiste werk is, kan Theo eigenlijk niet kiezen. Er passeren een hele hoop projecten de revue, maar Kustwerk Katwijk springt er toch wel uit. Een bijzonder en iconisch project, ook omdat hij daar meegeholpen heeft om een bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk te maken. “We waren een bypass aan het maken en haalden met de kraan grote keien onder het water vandaan. Eén daarvan was, bij boven water komen geen kei, maar een bom. De opruimingsdienst vroeg daarop of ik de bom (die lag toch al in m’n bak) een stuk verder op het strand kon neerleggen, zodat ze de bom tot ontploffing konden brengen. Het publiek moest op een afstand van 250m blijven. Dat gaf me toch een klap!”

Theo is trots op wat hij doet en vindt hij fijn dat hij zijn kennis ook aan de nieuwe lichting kan doorgeven, zoals bijvoorbeeld aan Lars Tigchelaar, ook kraanmachinist in Nigtevecht. Ondanks zijn enorme kennis en ervaring blijft Theo bescheiden en kunnen we nog een paar jaar van hem als collega genieten.