Nieuw icoon voor gemeente Oirschot

17 mei 2018

De nieuwe brug over het Wilhelminakanaal in Oirschot mag door Ballast Nedam worden gebouwd. Dat heeft de gemeente Oirschot bekendgemaakt. De brug voor fietsers en wandelaars verbindt straks de Groene Corridor (een landschappelijke verbinding tussen het 18 Septemberplein in Eindhoven en de Markt in Oirschot) en de wijk Moorland met het centrum van Oirschot. In samenwerking met wUrck, Wagemaker, Wijma Kampen en Nauta Heeg is de aanbesteding gewonnen voor het ontwerp, de realisatie en het onderhoud. Uitvoering van de bouw start in het najaar en als alles volgens plan verloopt wordt de brug in het eerste kwartaal van 2019 opgeleverd.

Een nieuw icoon

De vakwerkbrug loopt diagonaal over het kanaal in verband met de unieke zichtlijn op de Sint-Petrusbasiliek. De monumentaliteit van de brug refereert aan het oude, historische karakter van het Oirschotse centrum. Tegelijk presenteert de brug zich als een nieuw, herkenbaar icoon in de regio.


Passend in de omgeving

Veel aandacht is er besteed aan het beperken van eventuele hinder voor de omwonenden aan de noordzijde (de kant van het centrum). Door de transparantie, slankheid en kleurstelling van de verschillende brugcomponenten, maar ook door te kiezen voor een compacte ligging die de afstand tot de woningen groter maakt.


Materialen

De hoofdoverspanning van de nieuwe brug bestaat uit een houten vakwerk, rustend op twee robuuste bakstenen landhoofden aan beide oevers van het Wilhelminakanaal. De brug wordt gemaakt van de houtsoort Azobé, passend bij het recreatieve karakter van de Groene Corridor. Een beeldbepalend element van de brug wordt de oxiderood gecoate brugleuning die van oever naar oever lijkt te zweven en halverwege de oversteek tijdelijk wordt ondersteund door de houten vakwerkbrug.