Kick-off Europees duurzaamheidsproject in Rotterdam-Zuid

29 november 2018

Op woensdag 28 november, tijdens de vastgoeddag Rotterdam, tekenden Eneco, Rotterdam Ahoy, gemeente Rotterdam en bouwcombinatie Ballast-Nedam/Heijmans een overeenkomst voor het realiseren van een slim thermisch grid en de aanleg van zonnepanelen op de daken van het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre en het bestaande Ahoy, in het projectgebied Hart van Zuid. Onder toeziend oog van Policy officer Jens Bartholmes van de Europese Commissie werd tevens een aankondigingsbord onthuld dat de start van dit project bestempelt.

De aanleg van het slimme thermisch grid in en rondom Rotterdam Ahoy maakt onderdeel uit van het project RUGGEDISED dat wordt gesteund door de Europese Commissie. Peter van der Veer, Directeur Rotterdam Ahoy: “Nu we deze grootschalige samenwerking bekrachtigen, starten vele mooie initiatieven en gaan we daadwerkelijk het verschil maken."

Olav Padberg (Raad van Bestuur Ballast Nedam): "Het initiatief past perfect bij ons commitment met het Sustainable Development Goals Charter. De afspraken die ervoor zorgen dat mondiale problemen op effectieve wijze in gezamenlijkheid aangepakt worden. Een van de 17 doelen is het veilig, veerkrachtig en duurzaam maken van steden. RUGGEDISED is daar een fantastisch voorbeeld van."

Eneco is de partij die de netwerken gaat aanleggen en ervoor gaat zorgen dat Ahoy op korte termijn gasloos wordt. Tevens gaat Eneco op Ahoy het grootste zonnedak van Rotterdam realiseren. Hans Peters, Chief Customer Officer Eneco: “Deze eerste overeenkomst zorgt voor een enorm mooie stap in het verduurzamen van het energiegebruik rondom Ahoy. Alleen al met deze eerste projecten bereiken we een reductie van 1422 ton CO2.”


Over RUGGEDISED

Het Smart City EU-programma RUGGEDISED is een samenwerkingsverband van zes Europese steden waarvan Rotterdam de coördinerende stad is. RUGGEDISED test en implementeert slimme oplossingen op het gebied van energie, transport en digitale technologie in grootschalige stedelijke proeftuinen om de weg te plaveien naar een slimmer en duurzamer Europa. Klik hier voor meer informatie.


Over Hart van Zuid

Hart van Zuid, de gebiedsontwikkeling rondom Rotterdam Ahoy, Zuidplein en omgeving is een van de grootstedelijke projecten waar stevig op wordt ingezet. Het moet uitgroeien tot een volwaardig centrum van Rotterdam Zuid, waar men in een aangename omgeving kan wonen, werken, ondernemen en ontspannen. Klik hier voor meer informatie.