Ballast Nedam innoveert: Verkeersbelasting meten met glasvezel sensoren

19 september 2017

Samen met partner Fugro heeft Ballast Nedam op verschillende verkeerslocaties testen gedaan met speciale ‘heavy duty sensorkabels’ en daarnaast software ontwikkeld om asfaltbelasting te meten. Uit de meetgegevens kunnen verschillende grootheden worden afgeleid zoals: snelheid, het gewicht van het voertuig, maar ook de specifieke locatie van het voertuig op de weg. Onder andere met deze gegevens kan een totaalbeeld van de verkeersstromen in een bepaald gebied worden gegenereerd. De sensorkabels zijn gemaakt van glasvezel en dat staat bekend om de grote hoeveelheden informatie die het kan verwerken. Niet alleen op het gebied van reguliere telecommunicatie, maar ook voor het inwinnen en versturen van meetbare data.

Het monitoren van de belasting van het asfalt speelt een belangrijke rol in het vaststellen van onderhoudsprogramma’s van wegen. Doordat de fibre sensoren dieper in het asfalt worden aangebracht dan reguliere elektrische meetkabels, zijn ze voor de weggebruiker niet zichtbaar, minder gevoelig voor schade en heeft het een veel langere levensduur.

Wilt u meer weten over fibre optics? Lees het volledige artikel in de juni uitgave van Fugro Info.

Foto: Martijn Pauw fotografie