Bouw groenste transferium officieel van start

07 juli 2017

De gemeente ’s-Hertogenbosch, Ballast Nedam en Switch Energy gaven op vrijdag 7 juli het officiële startsein voor de ontwikkeling en bouw van transferium Deutersestraat. Samen luidden zij symbolisch de start van de bouwwerkzaamheden in door hun handtekening te zetten onder de ambitie om het meest groene transferium te bouwen.

Autoluw

Gemeente ‘s-Hertogenbosch wil toe naar een autoluw centrum. Daarom verrijzen rond de oude binnenstad meerdere transferia. Eén daarvan is het transferium Deutersestraat, bedoeld voor bezoekers van de binnenstad en het nabijgelegen Jeroen Bosch Ziekenhuis. De gemeente en Ballast Nedam werken intensief en lean samen aan dit ambitieuze project.


Hoge ambities verwezenlijken

De lat ligt op zowel hinderbeperking voor de omgeving als op duurzaamheid hoog. Het transferium komt vrijwel direct aan de randweg van ‘s-Hertogenbosch. Een belangrijke verkeersader, waar verkeersoponthoud simpelweg geen optie is. Daarnaast moet het ziekenhuis natuurlijk tijdens de bouw altijd bereikbaar zijn. Voor wandelaars worden wadi’s en een natuurbelevingspad langs de groene gevel aangelegd. Deze groeit dicht, zodat het gebouw opgaat in het landschap. Het innovatieve energiesysteem bestaande uit 1.500 zonnepanelen zorgen voor een energieleverend gebouw. Samen met ecologische maatregelen, zoals hergebruik van gekapt hout en een bijenhotel, worden hoge de duurzaamheidsambities verwezenlijkt.


Sustainable Development Goals Charter

Dit project past bij de ambitie van Ballast Nedam om een positieve bijdrage te leveren aan de doelen van de Sustainable Development Goals Charter. Het Charter vertegenwoordigd zeventien ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s), of Duurzame Ontwikkelingsdoelen, die ervoor zorgen dat mondiale problemen op effectieve wijze in gezamenlijkheid aangepakt worden. Dit project geeft invulling aan doel 11, leefbare, duurzame steden, doel 13, klimaatverandering stoppen en doel 15, gezonde bossen en een rijke biodiversiteit.

Op de foto van links naar rechts: Pieter van Noordenne (eigenaar Switch Energy), Sander Dekker (COO Ballast Nedam) en Jos van Son (Wethouder Gemeente 's-Hertogenbosch)

Fotograaf: Marc Bolsius