OV Terminal Breda BNA Beste Gebouw van 2017

22 mei 2017

OV Terminal Breda is de opvolger van Kustwerk Katwijk geworden als BNA Beste Gebouw. Breda torent boven de andere projecten uit in complexiteit en formaat. Wij feliciteren architect Koen van Velsen, ProRail en consortiumpartner Hurks met dit prachtige resultaat.

Het juryrapport

Het ontwerp raakt aan veel verschillende ruimtelijke thema’s: de inpassing van grootschalige infrastructuur, binnenstedelijk wonen, openbare ruimte. ‘Het station voelt als een gebouw waaromheen nog zoveel meer kan ontstaan. Partijen worden uitgedaagd om, net als in dit project, over hun schaduw heen te springen, en meer samen te werken’. Met dit monumentale bouwwerk is de toon voor de verdere (her)ontwikkeling van het stationsgebied gezet. De jury is diep onder de indruk van het gigantische gebouw, dat voelt als een stadje. De toevoeging van woningen, die als ‘poten’ op de voorpleinen landen en de overgang van het station naar de omringende buurt bewerkstelligen, vindt de jury een vondst, evenals de enorme vensters waardoor je op de perrons kijkt, en de spectaculaire parkeergarage op het dak.

OV Terminal Breda

OV Terminal Breda is veel meer dan een treinstation; het omvat een busstation, een passage, een parkeergarage op het dak, 9.000 m2 winkels, 20.000 m2 kantoren, 147 woningen in 4 blokken, fietsenstalling 6000 stuks, 2 pleinen. Architect Koen van Velsen bracht al deze functies bij elkaar in een bakstenen gebouw dat over het spoor is gebouwd en via de nieuwe (OV-poortvrije) voetgangerspassage ook letterlijk het centrum met de wijk Belcrum verbindt. Samen met Hurks hebben we OV Terminal Breda gebouwd in opdracht van ProRail (NS Stations, gemeente Breda, Ministerie Infrastructuur en Milieu). 

De prijs

BNA Beste Gebouw van het Jaar is de Nederlandse architectuurprijs voor architectenbureaus die opdrachtgevers en samenleving meerwaarde biedt. Het is veruit de belangrijkste architectuurprijs van Nederland en wordt uitgereikt door BNA, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.