Renovatie hoofdkantoor a.s.r. wint De Nederlandse Bouwprijs

07 februari 2017

Op maandag 6 februari is De Nederlandse Bouwprijs 2017 uitgereikt . Mevrouw Anke van Hal, juryvoorzitter van De Nederlandse Bouwprijs, heeft Renovatie hoofdkantoor a.s.r. uitgeroepen als winnaar in de categorie Gebouwen.

Renovatie hoofdkantoor a.s.r.

Het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht is volledig gerenoveerd naar ontwerp van Team V Architectuur. Het gebouw is met de renovatie enorm verduurzaamd. Het energielabel ging van G naar A++, het energieverbruik is met ruim vijftig procent gereduceerd.

De jury noemt het een sterke troef dat a.s.r. heeft gekozen voor renovatie in plaats van nieuwbouw elders in de stad. De renovatie is volgens de jury ambitieus aangepakt en uiterst duurzaam uitgevoerd. “Het is bewonderenswaardig dat 98% van het bouwafval is hergebruikt.”

De Nederlandse Bouwprijs

De Nederlandse Bouwprijs is een initiatief van Stichting De Nederlandse Bouwprijs. Het doel van de stichting is het bevorderen van de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de bouw én het stimuleren van het veelzijdige bouwtalent in Nederland. De stichting reikt sinds 1991 één keer in de twee jaar De Nederlandse Bouwprijs uit.

Beoordelingscriteria
Het beoordelingskader voor de inzendingen voor De Nederlandse Bouwprijs wordt gevormd door de 3 P’s: People, Planet, Profit, die we kennen uit de duurzame ontwikkeling. Dit houdt in dat de inzending een positieve impact heeft op:

  • people (mensen);
  • planet (milieu);
  • profit (winst).

Daarnaast moesten de inzendingen grensverleggend, innovatief en verrassend zijn.