2Doc haalt oude zaak Ballast Nedam aan in documentaire

27 februari 2017

Gisteravond zond 2Doc de documentaire 'Inzake Saoedi-Arabië' uit op NPO 2. Een uitzending waarin de zakelijke betrekkingen tussen Saoedi Arabie en Nederlandse ondernemers zijn uitgelicht. In de documentaire wordt een verwijzing gemaakt naar een onderzoek van de FIOD en een schikking in dat kader met het Openbaar Ministerie.

Het vermoeden bestond dat Ballast Nedam betrokken was bij het betalen van steekpenningen aan buitenlandse tussenpersonen in de periode 1996-2003. Deze kwestie is in 2011 door Ballast Nedam zelf aangekaart bij de FIOD en nadat Ballast Nedam haar volledige medewerking aan het onderzoek heeft verleend, is deze kwestie afgesloten middels een schikking met het Openbaar Ministerie. Onderdeel van de schikking betrof tevens de verplichting voor Ballast Nedam om haar integriteitsbeleid verder aan te scherpen.

Ballast Nedam acht dit soort praktijken onacceptabel en hanteert daarom sinds jaren een sterk aangescherpt compliance beleid om integriteit van de organisatie en medewerkers te waarborgen. Aangezien bovenstaande kwestie een afgesloten zaak uit het verleden betreft en het huidige management zich volledig distantieert van dergelijke praktijken, heeft Ballast Nedam besloten geen medewerking te verlenen aan de documentaire van 2Doc. Om dezelfde reden is Ballast Nedam ook na de uitzending niet bereid om inhoudelijk commentaar te geven.