Zes keer vier BREEAM-NL sterren voor Kromhout Kazerne

28 februari 2017

Maar liefst zes kantoorgebouwen van de Kromhout Kazerne zijn gecertificeerd met vier BREEAM-NL sterren (Excellent) voor zowel Asset als Beheer. Dit zijn niet alleen de eerste BREEAM-NL In-Use Excellent panden in Utrecht, maar dit is meteen een verdubbeling van het aantal gebouwen in Nederland met deze certificering. Op dinsdag 21 februari reikte de Dutch Green Building Council (DGBC) de certificaten uit.

BREEAM-NL is hét instrument om integraal de duurzaamheid van nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen, gebieden en sloopprojecten te meten en te beoordelen. Met een BREEAM-traject wordt niet alleen duurzaamheid getoetst in het kader van energiegebruik, watergebruik, afval en vervuiling, maar wordt ook gekeken naar het gebouwmanagement en gezondheid.

Het project
Ballast Nedam realiseerde o.a. samen met partners Strukton en John Laing  (Consortium Komfort) in opdracht van het Ministerie van Defensie de Kromhout Kazerne. Het grootste huisvestingsproject in Nederland op basis van PPS met onder meer 80.000 m2 kantoorruimte, een sporthal, een parkeergarage, 4.000 m2 buitensportfaciliteiten en een gezondheidscentrum. Naast het ontwerp en de realisatie zijn we verantwoordelijk voor de financiering en de exploitatie gedurende 25 jaar.

Manifest ‘Het dak van Utrecht geeft energie!
In 2017 worden op de Kromhout Kazerne maar liefst 5.800 m² zonnepanelen geplaatst. Deze zonnepanelen geven nog meer zichtbaarheid aan de duurzame activiteiten en ambities. Onder toeziend oog van Wethouder Van Hooijdonk werd hiervoor afgelopen dinsdag het manifest ‘Het dak van Utrecht geeft energie!’ getekend. Zo verbindt Consortium Komfort zich aan de samenwerking tussen de Gemeente Utrecht en bedrijven om in 2020 tien procent van de daken voorzien te hebben van zonnepanelen.

Heeft u vragen over het project of over de certificering? Neem dan contact op met Ruud Maalderink via r.maalderink@ebvkomfort.nl. Op de foto van links naar rechts: Gerwin van Zon, Daniëlle Ruiter, Anke van Leeuwen, Olwin Verhappen, Ruud Maalderink en Suzanne Brouwer.