Deelgemeentekantoor transformeert naar Zwemcentrum Rotterdam

22 december 2017

Gedurfde keuze, verassende transformatie

Het nieuwe 50-meterzwembad in het voormalige deelgemeentekantoor, is opgeleverd. Met dit unieke staaltje van hergebruik blijft het bestaande gebouw (met historische waarde) behouden en wordt onnodige nieuwbouw voorkomen. Het zwembad ligt centraal op een drukke plek, wat veel extra bezoekers zal trekken. In ruil 'geeft' het zwembad veel stedelijke dynamiek terug aan zijn omgeving. Het wordt een trekpleister voor het hele gebied.

Zwemcentrum met 25- én 50-meterbad

Naast een 25-meterbad is er ook een 50-meter wedstrijdbad dat gevuld is met 3,8 miljoen liter water, het eerste in Rotterdam. Het zwembad wordt vooral gebruikt voor wedstrijden, schoolzwemmen en recreatief zwemmen, al dan niet in verenigingsverband en er zijn activiteiten voor doelgroepen. Op de eerste etage zijn de baden te vinden, zodat er op de begane grond ruimte is voor horeca, winkels en andere functies.

Klaar voor gebruik

Het gloednieuwe Zwemcentrum Rotterdam in Charlois gaat op 22 januari open, maar voor die tijd moet er nog veel gebeuren (inhuizing, proefdraaien van schoolzwemmen, etc). Daarom moet het zwembad een maand eerder al 'gebruiksgereed' zijn.

Hart van Zuid

Deze transformatie is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid rondom Rotterdam Ahoy, Zuidplein en omgeving is een van de grootstedelijke projecten waar stevig op wordt ingezet. Het moet uitgroeien tot een volwaardig centrum van Rotterdam Zuid, waar men in een aangename omgeving kan wonen, werken, ondernemen en ontspannen. Ballast Nedam en Heijmans zijn samen verantwoordelijk voor het ontwerp, de realisatie en de financiering van de gebiedsontwikkeling, inclusief een onderhoudscontract tot 2043. Lees hieronder meer over de integrale gebiedsontwikkeling Hart van Zuid.