Bouw-, en installatiecombinatie Erasmus MC doneert groen voor herstel patiënten

28 november 2017

Een prettige, gezonde en veilige omgeving met veel ruimte en aandacht voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Dat realiseert de bouw-, en installatiecombinatie Nieuwbouw Erasmus MC, bestaande uit Ballast Nedam, BAM Bouw en Techniek en ULC met het nieuwe Erasmus MC.

Healing environment

Het Erasmus MC kiest in het nieuwe ziekenhuis voor een ‘healing environment’. Dat betekent veel daglicht, groen en een warme, comfortabele inrichting. Het ontwerp van het ziekenhuis, dat in 2018 in gebruik wordt genomen, is strak, functioneel en biedt door toepassing van bijzondere technieken ruimte aan hoogwaardige zorg en onderzoek. Patiënten en bezoekers zullen vooral een groene omgeving ervaren.

Een groene omgeving of uitzicht op natuur heeft een positief effect op het herstel van de patiënten. De publieke ruimten en binnenpleinen krijgen zoveel mogelijk beplanting en daglicht dankzij de glazen overkappingen. Opzienbarend aan het nieuwe medisch centrum zijn de daktuinen op de achtste verdieping. Zij zorgen niet alleen voor een groen aanzicht, maar ook voor een prachtig uitzicht.

De combinanten dragen hier graag een blijvend en duurzaam steentje aan bij door de schenking van tien fruitbomen voor de daktuinen van het Erasmus MC.

Duurzame bijdrage

De hoofdreden voor de aanleg van de daktuinen, is omdat groen een positief effect heeft op het herstel van patiënten. Groen maakt beter, zelfs als je alleen maar uitkijkt op natuur.

Maar een ander effect van de groene daktuinen is dat het dak van de nieuwbouw straks in staat is om veel water op te vangen. In plaats van het regenwater direct via het riool af te voeren, wordt het water op het dak vastgehouden en levert de zorgdaktuin van Erasmus MC een innovatieve en duurzame bijdrage bij het tegengaan van wateroverlast. Ook nemen de bomen CO2 op uit de lucht en zetten dit om naar zuurstof.

De daktuinen worden gefinancierd door middel van donaties en zijn toegankelijk voor patiënten, bezoekers en medewerkers. De daktuinen van het Erasmus MC zullen met bijna 3.000 m2 de grootste daktuinen in Nederland op deze hoogte zijn.