Station Arnhem Centraal wint Europese betonprijs

27 oktober 2016

Na het winnen van de nationale Betonprijs in 2015 heeft de Openbaar Vervoer (OV) terminal van station Arnhem Centraal nu ook de Europese versie, de European Concrete Award 2016, gewonnen.

De OV terminal, ontworpen door architect Ben van Berkel van UNStudio, is gedeeltelijk uit beton, gedeeltelijk uit scheepsstaal opgetrokken en heeft in de categorie Building, 13 genomineerde projecten achter zich gelaten. En daar zijn we trots op!

Het project wint de Europese betonprijs vanwege de innovatieve betonnen dakplaten van het gebouw. De dakplaten van het station, geleverd door mbX – Concrete Valley, zijn dubbel gekromd en daardoor ontstaat er een speelse glooiing in het dak. Maar niet alleen de dakplaten worden geroemd. De jury van de Europese betonprijs waardeert ook de overgang tussen de stalen draagconstructie en het dak en het gebruik van verschillende technieken, zoals traditionele bekisting en geprefabriceerde betonelementen. Het is een indrukwekkende constructie, zowel visueel als constructief, met bijzondere elementen genaamd front, backtwist, trompet en flip, aldus de jury. De internationale jury van de ECSN (European Concrete Societies Network)  bestaande uit leden uit Oostenrijk, België, Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk koos unaniem voor Arnhem.

OV terminal Arnhem is gebouwd door bouwcombinatie Ballast Nedam - BAM (BCOVTA) en een groot aantal onderaannemers. Een van die onderaannemers is mbX B.V. uit Bergen op Zoom, die  heeft in nauwe samenwerking met Sorba Projects, de bouwcombinatie en architect de betonnen dakplaten ontwikkeld. Elke dakplaat is uniek en de puzzel van de alle platen vormt het prachtige dak van de OV terminal van Arnhem Centraal. Het project is eerder ingediend voor de nationale Betonprijs en het project is door de Betonvereniging voorgedragen voor de Europese prijs. Op 28 oktober, de Italiaanse Betondag,  mag een delegatie van mbX, Sorba Projects, BCOVTA en UNStudio  de prijs ophalen in Rome.