Opening superduurzaam cradle to cradle stadskantoor Venlo

17 oktober 2016

Vandaag, 14 oktober 2016, is het door LAUDY Bouw & Ontwikkeling (Ballast Nedam) gebouwde stadskantoor officieel in gebruik genomen. Het gebouw is zoveel mogelijk ontwikkeld volgens de visie van de cradle to cradle-gedachte en behoort op dit vlak tot de meest toonaangevende projecten er wereld.

Groene gevel

Acht jaar lang onderzochten gemeente en partners hoe de cradle to cradle–gedachte het beste kon worden doorgevoerd in het stadskantoor. Het resultaat is een gebouw dat meer energie opwerkt dan dat het gebruikt, een gesloten waterkringloop heeft en zelfs de lucht zuivert. Voor dit laatste is de groene gevel verantwoordelijk. De groene gevel is een verticale tuin met vele soorten flora en fauna. Hij zuivert de lucht van de weg en spoorbaan naast het gebouw en reduceert maar liefst 30% van de fijnstof en CO2; het gebouw maakt zijn omgeving dus schoner! Ook binnen zijn er groene wanden die bijdragen aan de luchtvochtigheid, het zuurstofgehalte en de akoestiek.

Materiaalgebruik

In het gebouw zijn zoveel mogelijk bouwmaterialen toegepast met C2C-productcertificering. Dit gaat van klein naar groot, van vloerbedekking en houten binnenwanden tot aan de beton die gebruik is. Deze bestaat namelijk voor een aanzienlijk deel uit hergebruikte bouwmaterialen.

Mens, milieu en economie leidend in ontwerp en bouw

In 2008 besloot de gemeente Venlo cradle to cradle als ambitie voor de stad in te zetten. Cradle to cradle betekent dat in het ontwikkelproces zoveel mogelijk aandacht is voor mens, milieu en economie. Het stadskantoor is daar een goed voorbeeld van. De partners van het bouw- en ontwerpteam zijn gekozen aan de hand van de visie op cradle to cradle. Vanuit economisch oogpunt is er gekeken naar wat de restwaarde van de materialen is zodra het gebouw wordt gesloopt. Voor de gebruikers is het gebouw zo ingericht dat het interactie stimuleert: het is een werkomgeving waarin burgers en medewerkers elkaar makkelijk op kunnen zoeken. Het gezonde binnenklimaat zorgt daarnaast ook voor een prettige werkomgeving.

Wie heeft de bouw mogelijk gemaakt?

De gemeente Venlo is de eerste gemeente ter wereld die de Cradle to Cradle principes heeft omarmd. Hiervoor heeft ze in 2010 het C2C ExpoLAB opgericht, om de uitgangspunten praktisch te begeleiden bij verschillende projecten. Daarnaast zijn dit de partners die de bouw van het stadskantoor mede mogelijk hebben gemaakt: bbn adviseurs, LAUDY Bouw & Ontwikkeling (Ballast Nedam), Royal HaskoningDHV, Veldhoen + Company BV en Kraaijvanger Architects.