Modulaire woningen 16 hoog op elkaar gestapeld

12 september 2016

AMSTERDAM - Op de Laan van Spartaan in Amsterdam West is begin september het werk gestart voor een uniek modulair gebouw van 16 hoog. Het gebouw met 361 studentenwoningen kan in slechts 12 maanden worden gerealiseerd door gebruik te maken van in de fabriek geproduceerde 3D woningen waardoor de studenten al in 2017 hun intrek kunnen nemen.

Hoogteaccent

In opdracht van IC Netherlands (projectontwikkelaar en beheerder van studenten- en Young Professionalwoningen) en in samenwerking met gebiedsontwikkelaar BPD heeft Studioninedots uit Amsterdam op de Westkavel van de Laan van Spartaan een gebouw ontworpen met 361 zelfstandige studentenwoningen, auto-, en fietsparkeergarage, gemeenschappelijke ruimtes en een commerciële plint aan de Jan van Galenstraat. Om het gevraagde hoogteaccent, een toren van 16 hoog, te kunnen realiseren wordt gebruik gemaakt van een hybride modulair 3D bouwsysteem dat Ursem Modulaire Bouwsystemen samen met haar partners Heddes Bouw & Ontwikkeling en Pieters Bouwtechniek heeft ontwikkeld.

Ursem 3D® Hybride bouwsysteem

Elke industrieel vervaardigde module is voorzien van een 3D betoncasco. De volledig ingerichte zelfdragende woningen kunnen daardoor als een soort van beton LEGO steentjes, direct vanaf de vrachtwagen, op elkaar worden gestapeld tot een gebouw van 16 hoog. Een nog niet eerder in Nederland vertoonde prestatie. Zelfs de buitengevelafwerking wordt al grotendeels in de fabriek op de modules gemonteerd zodat er op locatie zonder traditionele bouwsteigers gebouwd kan worden. Met deze unieke modulaire methode is het mogelijk om een hoogbouw project grotendeels in de fabriek te realiseren waardoor er op de bouwtijd en kosten kan worden bespaard, de bouwoverlast op de locatie aanzienlijk wordt beperkt en vanwege een industriële duurzame productiewijze de kwaliteit toeneemt.

Voorspelbaar proces

Bij modulair bouwen draait het om logistieke procesbeheersing vergelijkbaar met de auto industrie. Deze methode is voorspelbaar, beheersbaar in tijd, kwaliteit en geld. In de fabriek van Ursem rollen elke dag meerdere kant en klare (studenten)woningen van de lopende band voorzien van; badkamer, keuken, binnen afwerking, gevelbeplating en installaties van Schouten Techniek uit Zwaag. Op locatie worden de woningen door Heddes op elkaar gestapeld tot het uiteindelijke woongebouw.

Ursem Modulaire Bouwsystemen is één van de koplopers in de wereld van het nieuwe bouwen en realiseert met partners, waaronder Heddes Bouw & Ontwikkeling en Schouten Techniek, modulaire permanente gebouwen voor studenten (4500 woningen), jongeren, starters, statushouders en hotels. Het Ursem3D® Bouwsysteem is de afgelopen decennia steeds verder doorontwikkeld en geperfectioneerd en wordt vanwege kwaliteit, bouwsnelheid, kostenreductie en risicovermindering steeds vaker toegepast. Modulaire producten worden in een gecontroleerde omgeving geproduceerd en op locatie eenvoudig en snel gemonteerd.

IC Netherlands is een ontwikkelaar en beheerder van betaalbare studenten- en Young Professional (starters) woningen die van hoge kwaliteit en afwerking zijn. Deze woningen beheert IC Netherlands in vastgoedfondsen voor Nederlandse institutionele beleggers.


Voor meer informatie: IC Netherlands; info@ic-netherlands.com – Heddes Bouw & Ontwikkeling; Ellen de Jong: info@heddes.nl –
Ursem Modulaire Bouwsystemen; Rob Ursem (06-29042690 of rob.ursem@ursem.nl)

Beeld: Studioninedots Amsterdam

Beeld: Studioninedots Amsterdam