Station Breda geopend

09 september 2016

(Nieuwsbericht ProRail:) Utrecht, 8 september 2016 - Het fonkelnieuwe station in Breda is op 8 september feestelijk geopend. Hoogtepunt was een muzikaal spektakel dat werd afgesloten door staatssecretaris Sharon Dijksma, gedeputeerde Christophe van der Maat, burgemeester Paul Depla, NS president-directeur Roger van Boxtel en ProRail president-directeur Pier Eringa met een grote klap op de pauk(en).

 “Breda heeft een station gekregen waar het trots op mag zijn en dat in niets meer valt te vergelijken met het oude stationnetje. Dit is een gebouw met een tijdloos ontwerp waar reizigers nog generaties lang plezier van zullen hebben”, aldus een trotse Pier Eringa die in zijn toespraak ook het vakmanschap roemde van iedereen die bij de bouw betrokken is geweest.

Muzikale opening

Vanochtend vroeg startte de feestelijke opening met diverse culturele en kunstzinnige acts in de in en rondom het station. Om 15:30 uur verplaatste iedereen zich naar het grote podium voor de muzikale openingshandeling. Vijftien pianisten, waaronder een aantal reizigers die hiervoor auditie hadden gedaan, speelden gezamenlijk een muzieknummer dat speciaal voor de opening was gecomponeerd. Met als apotheose een klap op de pauk(en) door alle bestuurders tezamen.

Station Breda

Met de grote opening is een einde gekomen aan ruim vier jaar bouwen. NS, ProRail en de gemeente Breda hebben samen met de bouwcombinatie Ballast Nedam/Hurks een prachtig en uniek station neergezet met volop ruimte voor wonen, winkelen en werken. Onder één dak vind je er zes sporen, een busstation, 22.000 vierkante meter kantoorruimte en 150 woningen. Op het dak kunnen 720 auto’s parkeren en er zijn vier fietsenstalling met ruimte  voor circa 6000 fietsen. Dat alles in een solide en spraakmakend ontwerp van architect Koen van Velsen. De bouw is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdrages van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Noord-Brabant.