Rijkswaterstaat verstrekt IXAS aanvangscertificaat

18 mei 2015

Op 13 mei verstrekte Rijkswaterstaat het aanvangscertificaat aan IXAS Zuid-Oost BV, een special purpose company (SPC) van Ballast Nedam, Fluor, Heijmans en 3i Infrastructure.

Het aanvangscertificaat bevestigt dat IXAS voldoet aan een aantal door Rijkwaterstaat gestelde voorwaarden om aan het werk te beginnen. Hiermee heeft IXAS opnieuw succesvol een mijlpaal bereikt voor de uitbreiding van de A9 tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen: de Gaasperdammerweg.

Met het afgeven van het aanvangscertificaat geeft Rijkswaterstaat IXAS toestemming om per 10 augustus 2015 te starten met de werkzaamheden. Het certificaat bevestigt dat IXAS voldoende voorbereid is om de werkzaamheden op te starten en het wegbeheer over te nemen. Om het aanvangscertificaat te krijgen, moest IXAS aantonen dat zij voldoet aan een aantal voorwaarden, namelijk het bereiken van financial close, het opzetten van een Prestatie MeetSysteem (PMS), het uitwerken van een Integraal Veiligheidsmanagementplan, het maken van afspraken met Rijkswaterstaat over de overname van het bestaande areaal en het opzetten en implementeren van een managementsysteem.


Bijschrijft afbeelding: De vernieuwde A9 Holendrecht-Diemen ligt over de lengte van 3 kilometer in een tunnel. Op het dak komt een park.

De A9 Gaasperdammerweg is het derde traject van Rijkswaterstaat van de weguitbreiding Schiphol- Amsterdam-Almere (SAA) dat in uitvoering gaat. Het project omvat alle uitvoerende werkzaamheden met betrekking tot de reconstructie en uitbreiding van de A9 tussen de knooppunten Holendrecht – Diemen. De weg wordt verbreed naar tweemaal vijf rijstroken en een wisselbaan. Daarnaast wordt de A2 verbreed met een derde en vijfde rijstrook en wordt knooppunt Holendrecht Noord gereconstrueerd. De extra rijstroken zorgen ervoor dat de doorstroming verbetert en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot met een circa 3 kilometer lange tunnel. Deze zorgt voor schonere lucht en minder geluid. Bovenop het dak van de tunnel komt een groot park dat de wijken in Amsterdam Zuidoost met elkaar verbindt. De werkzaamheden beginnen op maandag 10 augustus en de tunnel is in 2020 beschikbaar voor verkeer.