Genodigden zien in Tilburg live Nul-Op-de-Meterrenovatie

28 april 2015

‘Energieneutrale woningen maken woonlasten beter beheersbaar’

Nul-op-de-meter woningen zijn een belangrijk wapen in onze strijd tegen de zogeheten energiearmoede omdat ze de woonlasten beter beheersbaar maken”, aldus Berend de Vries, Wethouder en Klimaatambassadeur van de gemeente Tilburg. Hij zei dit vrijdag 24 april in de Le Sage ten Broekstraat, waar bouwconcern Ballast Nedam - in opdracht van Woonstichting Tiwos - bezig is met het energieneutraal maken van in totaal achttien woningen. Het is voor het eerst in Brabant dat zoveel huizen in één straat Nul-Op-de-Meter worden gemaakt.

Het was een echte live showcase in de Tilburgse straat. Vanachter hekken, om de veiligheid te waarborgen, konden genodigden met eigen ogen zien hoe vaklieden van Ballast Nedam de werkzaamheden snel en efficiënt uitvoerden. Zo kregen de woningen nieuwe voor- en achtergevels en een nieuw dak met zonnepanelen. Samen met de warmtepompinstallaties voorzien deze de huizen voortaan in hun eigen energie. In twee dagen tijd is de woning van een tochtig en energieverslindend huis omgetoverd in een energieneutrale woning met uiterst moderne uitstraling. Uiteindelijk zal de realisatietijd per woning van twee dagen naar één dag worden teruggebracht.

Een van de bijzonderheden van deze modulaire aanpak is de integraliteit van de verschillende disciplines. Bewonersparticipatie speelt daarbij een belangrijke rol. Het gaat allang niet meer om technische oplossingen alleen: nieuwe vormen van samenwerking in de planvorming en realisatie zullen een bijdrage leveren aan het verlagen van de kosten, aldus Bart Kruyning, directeur Ballast Nedam Bouwborg.

De huurders hoeven voor de transformatie niets te betalen. Als afgeleide van het energieverbruik uit het verleden is er in principe geen externe energievraag meer, omdat hun woning nu zo goed als zeker zelfvoorzienend is. Hierdoor kan Tiwos deze gelden die vrijkomen, inzetten voor de Nul-Op-de-Meter-transformatie.

“Recente onderzoeken laten zien, dat steeds meer mensen volgens de normen van het Nibud en CBS te veel aan wonen moeten betalen”, vertelt René Scherpenisse, directeur van Tiwos. “Naast een ‎sociaal huurbeleid zijn radicale en innovatieve ingrepen in de woningvoorraad nodig om onze ‎woningen betaalbaar te houden voor de doelgroep.”

Wethouder De Vries benadrukte in zijn toelichting dat de resultaten van het project in de Le Sage ten Broekstraat in Tilburg, de gemeenten in heel Brabant stimuleren de schouders er flink onder te zetten. “En daar hebben we hulp van veel partijen voor nodig.” De Vries doelde daarmee op de Stroomversnelling Brabant, waar hard gewerkt wordt om de totale Brabantse woningvoorraad energieneutraal te maken. Peter Linders, kwartiermaker van de Stroomversnelling Brabant, zei hierover: “Een doel is een droom met een deadline. Het wordt pas interessant als je energie gaat bundelen. En daarbij moet je blijven dromen.”