Topproductie 700 woningen op studentencampus (Y)OURS Leiden

27 maart 2015

Tussen medio februari en eind april 2015 levert VOF De Leidse Schans, een samenwerking tussen VORM en Ballast Nedam, maar liefst 700 woningen op. De bouw van fase 1 van de studentencampus (Y)OURS Leiden nadert daarmee zijn voltooiing.

Deze woningen zijn verdeeld over twee bouwvolumes, de blokken B en C. In blok B, een combinatie van torens met verschillende hoogten bevinden zich 583 studentenwoningen. De plint van het gebouw biedt ruimte aan commerciële activiteiten. Blok C bevat 117 startersappartementen, waarvan 60 huur- en 57 koopappartementen. Vanaf de Lammenschansweg is (Y)OURS Leiden met de kleurige gevels en het bijzondere metselwerk inmiddels goed zichtbaar, een ware blikvanger.

Beleggen in starters- en studentenwoningen
Inmiddels zijn 410 studentenwoningen formeel opgeleverd en overgedragen. Stichting Achmea Dutch Residential Fund belegt in 137 woningen, Stichting Rabobank Pensioenfonds in 147 woningen en DUWO neemt 126 woningen af. DUWO verhuurt alle studentenwoningen in blok B en is bij oplevering direct gestart met de sleuteluitgifte.
Half april volgt de oplevering van de resterende 173 studentenwoningen in blok B. Ook deze neemt Stichting Rabobank Pensioenfonds af. Medio maart zijn ook de opleveringen van de 57 koopwoningen in blok C gestart. In april vindt de oplevering en overdracht plaats van de 60 startershuurappartementen in blok C, ook aan Stichting Rabobank Pensioenfonds.
De eigen warmte-opwekkingsinstallatie maakt de campus tot een van de duurzaamste in Europa. De woningen in de blokken B, C en D zijn aangesloten op deze installatie, die haar warmte haalt uit de aarde en zonne-energie.

Hoge kwaliteit
Partijen zijn trots op de geleverde kwaliteit, de 410 woningen en algemene ruimten zijn vrijwel foutloos overgedragen. De toepassing van prefab badkamers geproduceerd in de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen uit Wognum heeft zeker bijgedragen aan dit succes. Met 46 opleverpunten waarvan maar drie in de woningen geeft VOF De Leidse Schans een prima visitekaartje af. De woningen zijn zeer gewild. Veel studenten hebben hun intrek al genomen en dat zorgt voor de nodige levendigheid op de campus.

Fasering
Het totale plan omvat de gefaseerde ontwikkeling, realisatie en exploitatie van circa 1.900 studentenwoningen, ruim 200 startersappartementen (huur en koop) en circa 1.100 m2 aan voorzieningen. Daarvan zijn nu 583 studentenwoningen en 117 startersappartementen gerealiseerd. Met de volgende fase van ca. 1.200 studentenwoningen wordt binnenkort een aanvang gemaakt.
Alle 148 koopappartementen voor starters in fasen 1 en 2 zijn verkocht. De 57 koopappartementen van fase 1 worden deze maand opgeleverd en in het najaar van 2015 volgt de oplevering van de 91 koopappartementen van fase 2. De bouw van fase 1 is gestart in juli 2013 en de bouw van fase 2 is in september 2014 van start gegaan.

(Y)OURS Leiden
De campus (Y)OURS Leiden is dé nieuwe plek in Leiden voor studenten, starters en doorstromers, gunstig gelegen ten zuiden van het historisch centrum en uitstekend bereikbaar per fiets, auto en openbaar vervoer. Station Leiden Lammenschans ligt op loopafstand en biedt reizigers een directe verbinding met Utrecht Centraal en Leiden Centraal. Een gemengd leefklimaat met een kwalitatief hoge uitstraling vormen de basis voor een sociaal duurzame campus, die naar verwachting in 2018 geheel zal zijn afgerond.

VORM, Ballast Nedam en Syntrus Achmea Real Estate & Finance vormen de combinatie die in 2011 door de gemeente Leiden is geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van de campus (Y)ours Leiden.